Častni znak svobode

Pahor nagradil prvega ranjenca v aktivnostih za samostojno Slovenijo

G.G./STA
21. 5. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je danes ob zaključku počastitve 25. obletnice pekrskih dogodkov vročil častni znak svobode prvemu ranjencu v aktivnostih za samostojno Slovenijo Borisu Frasu. Prvi v nizu letošnjih prejemnikov tega odlikovanja si ga je prislužil za požrtvovalnost in osebno hrabrost pri obrambi domovine.

STA
Predsednik Pahor je vročil častni znak svobode Borisu Frasu.

Fras se je v času pred začetkom agresije na Slovenijo leta 1991 pri opravljanju naloge, pomembne za obrambo domovine, izkazal s svojim domoljubjem, človeško držo, pogumom in požrtvovalnostjo.

24. maja 1991 je bil namreč napoten, da s sodelavcem odklopi ptujsko vojašnico iz elektrodistribucijskega omrežja. Ko je to že skoraj opravil, je nanj streljal vojak Jugoslovanske ljudske armade (JLA), pri tem pa je bil Fras ranjen v koleno.

Klonil ni niti pred puškino cevjo

Zapletlo se je tudi pri njegovem prevozu v bolnišnico, saj mu vojaki JLA sprva niso pustili odhoda v ptujsko bolnišnico. Eden od oficirjev mu je celo grozil z na glavo prislonjeno pištolo, a kasneje so pripadniki JLA vendarle pristali, da je reševalno vozilo ranjenca odpeljalo v ptujsko bolnišnico.

Dogodek je na Frasu pustil trajne posledice. Nekdanji športnik in motokrosist je postal trajni invalid, a je še naprej delal za Elektro Maribor, bil je med soustanovitelji Združenja vojnih invalidov 91, že 12 let vodi tudi Društvo vojnih invalidov Ptuj.

"Z izpolnitvijo zadane naloge je Boris Fras izpričal neomajno privrženost slovenski domovini. Klonil ni niti pred puškino cevjo. Pokazal je pogum in odločenost dati svoj prispevek k obrambi plebiscitno izražene volje slovenskih državljanov, da zaživijo v samostojni slovenski državi," piše v obrazložitvi, ki so jo ob prisotnosti predsednika Pahorja prebrali ob predaji odlikovanja pred začetkom današnje slovesnosti v Pekrah pri Mariboru.

STA
Fras se je za odlikovanje zahvalil in povedal, da mu je to ponovno vzbudilo ponos in upanje na boljši jutri.

Častni znak svobode se podeljuje kot najvišje odlikovanje države za zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Slovenije v času njenega osamosvajanja. Nazadnje je bil podeljen leta 2006.

Fras se je za odlikovanje zahvalil in povedal, da mu je to ponovno vzbudilo ponos in upanje na boljši jutri. "Nismo izklapljali elektrike bivši državi, ampak smo želeli prižgati luč samostojni Sloveniji," je dejal.