Zagreb

S shodom proti splavu

G.G./STA
21. 5. 2016, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Zagrebu se je danes zbralo okoli 7000 ljudi, ki so pod sloganom Pohod za življenje izrazili nestrinjanje s splavom. Na drugi strani se je zbralo kakih 400 zagovornikov pravice do splava, prišlo pa je tudi do incidenta.

STA
Opozarjajo na uskladitev družinskega in profesionalnega življenja.

Shod, na katerem so udeleženci zahtevali spoštovanje človeškega življenja od spočetja do smrti, se je začel na Trgu kralja Tomislava in s koncertom zaključil na Trgu bana Jelačića. Na poti so udeležence z žvižgi in bobnanjem pričakali zagovorniki pravice do splava, ki so se zbrali na bližnjem Strossmayerjevem trgu.

Po izjavah očividcev je prišlo do incidenta, potem ko je neka zagovornica splava skušala ustaviti kolono drugače mislečih. Dve osebi so policisti pridržali, po nekaj urah pa izpustili.

Predstavniki pobude Pohod za življenje so med drugim želeli državo opozoriti na potrebo o uskladitvi družinskega in profesionalnega življenja. Poročeni pari na Hrvaškem imajo namreč v glavnem iz ekonomskih razlogov v povprečju enega otroka manj, kot bi si želeli.

Raziskave po navedbah koordinatorke iniciative Hajdi Begović kažejo tudi, da 75 odstotkov žensk odlaša z odhodom na porodniški dopust iz ekonomskih razlogov, 30 odstotkov jih po vrnitvi s porodniškega dopusta čaka nižja plača, 20 odstotkov pa se jih ne more vrniti na svoje delovno mesto.

Begovićeva je izpostavila še potrebo po konkretni pomoči ženskam, ki o splavu razmišljajo iz ekonomskih razlogov, zaradi neinformiranosti ali pritiska okolice.

STA
Zbrali so se tudi zagovorniki pravice do splava.

Na drugi strani se je danes odvil protestni shod v organizaciji novonastale iniciative z imenom Ohrani pravico do izbire. Koordinatorka te iniciative Bojana Genov je poudarila, da je potrebno ohraniti pravico do nadzora lastne reproduktivne vloge.