Dvoboj zelenih in svobodnjakov

Avstrijci so se odločili za spremembe

G.G./STA
25. 4. 2016, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nedeljski prvi krog predsedniških volitev v Avstriji, na katerih je nepričakovano slavil kandidat svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer, pričakovano pa sta bila poražena kandidata vladajočih socialdemokratov (SPÖ) in ljudske stranke (ÖVP), po ocenah medijev predstavlja udarec vladi.

Reuters
Heinz-Christian Strache (levo) in novi šef svobodnjakov Norbert Hofer.
Hofer je v nedeljo FPÖ prinesel največji uspeh na kakih zveznih volitvah - prvo zmago. Na parlamentarnih volitvah leta 2013 je bila ta stranka tretja. Strokovnjaki za javno mnenje pa ne izključujejo možnosti zmage FPÖ na prihodnjih parlamentarnih volitvah, ki so predvidene leta 2018.

Svobodnjak Hofer je v nedeljo po za zdaj še neuradnih končnih izidih volitev dobil 36,4 odstotka glasov, medtem ko so mu ankete napovedovale okoli 24-odstotno podporo. Za njim se je uvrstil nekdanji vodja Zelenih Van der Bellen z 20,4 odstotka glasov. To pomeni, da se bosta Hofer in Van der Bellen pomerila v drugem krogu 22. maja.

Neodvisna kandidatka Irmgard Griss je dobila 18,5 odstotka glasov. Kandidata obeh vladnih strank sta doživela hud poraz. Socialdemokrat Rudolf Hundstorfer in kandidat ljudske stranke (ÖVP) Andreas Khol sta dobila po 11,18 odstotka glasov.

Katastrofa za vladni stranki

Kot ocenjuje avstrijski časnik Die Presse, je nedelja prinesla zgodovinski poraz vladnih strank.

Socialdemokratski kancler Werner Faymann in konservativni podkancler Reinhold Mitterlehner sta se v nedeljo že soočila s prvimi pozivi k odhodu s čela svojih strank, saj jima kritiki pripisujejo odgovornost za poraz kandidatov SPÖ oz. ÖVP. A v nedeljo sta oba sporočila, da kljub razočaranju ne razmišljata o kakih spremembah.

Faymann je ocenil, da je še vedno trdno na čelu socialdemokratov. Dejal je, da čuti zelo široko in močno podporo. "Ocenjujem, da, ko gre za ljudi, stojimo dobro." Je pa izid volitev po besedah Faymanna "jasno svarilo vladi, da moramo tesneje sodelovati". "Posledica bo trdo delo," je še poudaril.

Tudi Mitterlehner ne vidi razlogov za razprave o menjavi ljudi, se pa mora vladna koalicija po njegovem mnenju vsebinsko zagnati na novo. Sedaj naj bi bila za to zadnja možnost.

Faymann bo volil Van der Bellna

Faymann je v nedeljo tudi že sporočil, da bo v drugem krogu volitev volil Van der Bellna, ne namerava pa podajati kakega volilnega napotka. "Volivke in volivci naj se odločijo sami," je dejal.

Socialdemokrati in ljudska stranka sicer zadnja leta na različnih volitvah nizajo poraze, na drugi strani pa podpora vztrajno raste svobodnjakom.