EgyptAir

Našli ostanke strmoglavljenega letala

G.G./STA
20. 5. 2016, 06.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Že včeraj je kazalo, da najdbe v Sredozemskem morju južno od Krete pripadajo airbusu družbe EgyptAir, a izkazalo se je, da ne gre za ostanke pogrešanega letala. Iskanje se je tako danes nadaljevalo. Okoli 11. ure je egiptovska vojska sporočila, da so ostanke letala in prtljago potnikov našli približno 290 kilometrov severno od Aleksandrije.

Reuters
Pregledi letal na egiptovski letališčih se še bolj temeljiti.

Grški minister za obrambo Panos Kammenos je sporočil, da so našli del človeške telesa, sedeža in še nekaj kosov prtljage.

Egiptovske oblasti so v četrtek poskrbele za veliko zmedo, saj so sporočile, da so našli razbitine letala, kar je nato grško obrambno ministrstvo odločno zanikalo. Egiptovska stran je nato popravila svoje navedbe in potrdila, da še niso našli razbitin letala.

Za zdaj le egiptovski in ruski uradniki trdijo, da je šlo za terorizem, tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest pa je dejal, da je še prezgodaj za ugibanja.

Letalo, ki je bilo na poti v Kairo, je vzletelo iz Pariza v sredo ob 23.09, z radarja pa je izginilo v četrtek ob 2.30 po srednjeevropskem času, ko je že bilo v egiptovskem zračnem prostoru. ZDA so sporočile, da satelitski posnetki niso zaznali kakšne eksplozije na tem območju Sredozemlja.

Facebook / Tarek Wahba
Ena od ladij je našla rešilna jopiča in druge ostanke, za katero so mislili, da pripadajo pogrešanemu letalu.

Vzrok strmoglavljenja še ni znan, oblasti v Kairu pa menijo, da je bolj kot tehnična napaka verjeten teroristični napad.

Na letalu airbus 320 je bilo 56 potnikov ter sedem članov posadke in trije varnostniki. Trideset jih je bilo državljanov Egipta, 15 Francozov, dva iraška državljana ter po en državljan Velike Britanije, Kanade, Belgije, Portugalske, Alžirije, Sudana, Čada, Savdske Arabije in Kuvajta