Nemoč opozicije

Gasilci se ne bodo znebili davčnih blagajn

G.G./STA
19. 5. 2016, 19.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Opozicija se lahko še tako trudi s pripravo zakonskih predlogov in sprememb zakonov, še vedno ostane odvisna od poslancev vladajoče koalicije, ki praviloma ob glasovanjih trobijo v isti rog. Tako je klavrno propadel tudi predlog NSi, ki bi gasilska društva odrešil davčnih blagajn.

Gasilci naj ne bodo izjema, razmišljajo koalicijski poslanci.

Na marčni seji državnega zbora so poslanci NSi predlagali, naj se v zakonu o davčnem potrjevanju računov, ki se v Sloveniji uporablja od 2. januarja, določi izjemo od obvezne uporabe davčnih blagajn za prostovoljna gasilska društva ter za zavezance z do 50.000 evrov letnega obdavčljivega prometa. A za tak predlog niso zbrali zadostne podpore.

Za obravnavo na majski seji pa so pripravili predlog novele zakona, s katero bi uporabe davčnih blagajn oprostili gasilska in ostala društva z manj kot 10.000 evrov letnih prihodkov ter kmetije z manj kot 15.000 evrov. Hkrati so predlagali, naj se ukine kaznovanje kupcev, ki ne vzamejo računa za kupljeno blago oz. storitev.

Uvedba davčnih blagajn za manjša društva namreč pomeni nesorazmerno otežitev njihovega delovanja, kar jih sili k omejevanju ali celo ukinitvi njihovih aktivnosti, je v sredo v razpravi dejal Jožef Horvat (NSi). Zato naj ti zavezanci še naprej vodijo svoje gotovinsko poslovanje na enak način kot pred uvedbo davčnih blagajn, torej preko virtualnih davčnih blagajn ali preko vezane knjige računov, je predlagal.

Ta predlog so podprli le v opoziciji, medtem ko so mu poslanci koalicije tako kot vlada nasprotovali. Je pa Mateja Vraničar Erman s finančnega ministrstva v sredo napovedala spremembo pravilnika o izvajanju zakona o DDV, "katere cilj je odpraviti to obremenitev za določene manjše zavezance in hkrati ne neupravičeno razlikovati poslovnih subjektov med seboj". Mejo bi znižali na društva in druge nevladne organizacije z manj kot 5000 evrov letnih prihodkov.