Nočna grozljivka

Družina Filipčič pred ognjem ni rešila ničesar

Janja Ambrožič
19. 5. 2016, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

S ponedeljka na torek so vaščani Dolenjega Kamenja pri Novem mestu zelo slabo spali, saj je večina od njih pomagala gasiti požar v vasi.

J. A.
V noči na torek se je gospodarsko poslopje družine Filipčič iz okolice Novega mesta spremenilo v kup pepela, ožganega sena in črnih zidov.

Dve minuti čez polnoč so na številki 112 dobili klic, da gori poslopje družine Filipčič. »Da se nekaj dogaja pri nas, sta opazila teta in njen mož, ki živita nasproti nas. Onadva sta tudi klicala gasilce,« je povedal predstavnik mlade generacije družine, Boris Filipčič.

»Ko sem pogledal proti gospodarskemu poslopju, je sredino strehe dobesedno razneslo, slišati je bilo, kot bi nekdo spuščal rakete. Ogenj je bilo videti vsaj 20 metrov visoko,« se nočnega dogajanja spominja sogovornik.

J. A.
Od puhalnika ni ostalo čisto nič drugega kot samo ožgana gmota neuporabnega železja. Ker se bliža čas košnje in pospravljanja sena, bo morala družina kmalu nabaviti drugega.

HITRA AKCIJA

Omeni, da je njihova družina hvaležna vsem, ki so pomagali, da so ugnali ognjene zublje, tako sosedom kot gasilcem GRC Novo mesto ter PGD Kamence in Šmihel Novo mesto. »Ko smo prišli ven, je bilo pri gorečem poslopju vsaj pet sosedov, ki so že začeli gasiti. Kmalu so prišli še gasilci. K sreči jim je uspelo zaščititi sosednje zgradbe.«

Filipčičevi so v požaru izgubili celoten podkletni skedenj s kaščo, velikosti 19 x 6 metrov, in vse, kar je bilo v njem: okoli 20 nakladalk sena, puhalnik, elektromotor, žito, koruzo, zelenjavo ... Naslednji dan je tam okoli žalostno mijavkala vaška mačka, ki je imela v skednju tri tedne stare mladičke. Nikomur jih ni uspelo rešiti.

J. A.
Vaška muca je dan po požaru po poslopju iskala svoje mladiče, ki jih je skotila tri tedne pred tem žalostnim dogodkom.

NOV OBJEKT

»Pri hiši imamo kokoši in zajce, je pa oče, ki je drugače podjetnik, razmišljal, da bi kupili še kakšno kravo. Dobro, da je še ni, ker moramo zdaj najprej pospraviti posledice požara in potem zgraditi nov objekt,« pravi mladi sogovornik in pokaže, da poleg objekta, ki je zgorel, k domačiji sodijo še en pomožni objekt, kozolec in stara hiša.

J. A.
Sosedje so še pred prihodom gasilcev na vodovodno omrežje priklopili cevi in začeli gasiti. Gorečega poslopja Filipčičevih niso rešili, okoliške zgradbe pa so zaščitili.

ZGOLJ NAKLJUČJE?

Kaj je bil vzrok požara, mladenič ni vedel, je pa omenil, da v poslopju, ki, na žalost, ni bilo zavarovano, ni bilo ne elektrike ne vode.

»Zanimivo je, da je pred letom in pol pri sosedih v zelo podobnih okoliščinah pogorela stara hiša, ki so jo uporabljali za shrambo,« še pove Boris in pokaže na sveže nasuto zemljo ob glavni cesti. Tam je namreč nekoč stala hiša, od katere ni ostalo čisto nič.