Maturanti na ulicah

Bo Pahor spet pozdravil "miške"?

G.G./STA
20. 5. 2016, 06.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Maturantje bodo točno opoldne v več kot 20 slovenskih krajih in tudi v tujini zaplesali poulično četvorko v organizaciji plesne šole Urška Pro in Plesne zveze Slovenije. Skupaj pričakujejo več kot 30.000 plesalcev. Mlade bosta v prestolnici pozdravila tudi predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski župan Zoran Janković.

STA
Predsednik Pahor bo tudi letos pozdravil maturante.

Plesna šola Urška Pro Maturantsko parado, ki bo potekala v več slovenskih krajih, pripravlja že šestnajstič. V Ljubljani bodo maturantje odplesali četvorko na osrednjem delu Slovenske ceste, med križiščema s Šubičevo in Gosposvetsko cesto.

Maturantska parada je od leta 2001 do danes v sinhroni ples povezala preko 300.000 maturantk in maturantov v več kot 100 evropskih mestih iz desetih držav in priplesala devet naslovov Guinnessovih rekorderjev.

Plesna zveza Slovenije plesanje ulične četvorke pripravlja v okviru projekta European Quadrille Dance Festival z osrednjim prizoriščem v Mariboru. Plesna zveza je tudi imetnik zadnjih treh Guinnessovih rekordov v sinhronem plesanju v letih 2009, 2010 in 2011. Rekord iz leta 2011 s 33.202 udeleženci še vedno velja za največje število simultano plešočih v četvorki.

Mladi bodo po navedbah organizatorjev plesali tudi na Slovaškem, Češkem, Madžarskem, Hrvaškem, v Črni gori, Bosni in Hercegovini, Srbiji in Makedoniji. Pri nas bodo plesali med drugim tudi v Kranju, Novi Gorici, Portorožu, Novem mestu in Murski Soboti.

Furajo 0,0

Tudi tokrat ministrstvo za zdravje poziva mlade, naj sledijo akciji Na maturantsko četvorko brez alkohola. V ta namen bodo delili silikonske zapestnice s promocijskim sporočilom "Furam 0,0". Dodatno se bodo z akcijo 0,0 Šofer zavzeli proti tveganemu in škodljivemu pitju alkohola med mladimi vozniki, saj je polovica maturantov že opravila vozniški izpit.