Izdajal se je za terorista

Ponovni preplah na letališču

Tilen Pajek
18. 4. 2016, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Amsterdamu so zaradi sumljive prtljage enega izmed potnikov znova evakuirali del letališča. Ob natančnem pregledu pristojnih služb so ugotovili, da ta ni imel na sebi razstreliva.

arhiv svet 24
Nikola Janjanin o odhodu domov ne razmišlja.

Lažni preplah, ki je minuli teden pritegnil oči javnosti in jih uperil v amsterdamsko letališče, se je k sreči hitro končal. Delno zaprtje, ki so ga izvedle pristojne varnostne službe, pa je bilo tokrat nepotrebno. Strah je povzročil eden izmed potnikov, ki se je z večjo količino prtljage izdajal za terorista in grozil prisotnim v njegovi bližini. Vendar so bombni strokovnjaki in druge pristojne službe domnevnega terorista hitro prijeli in pregledali sumljivo prtljago, med katero v resnici ni bilo eksploziva.

Evakuirali del letališča

Nikola Janjanin se je skupaj z dekletom v Amsterdam preselil z željo, da pridobi nova poznanstva in izkušnje. Zaposlen je na oddelku Logistics suport, Schiphol Airport Amsterdam, ki skrbi za logistiko prtljage, in je bil v času napada prisoten. "V torek okoli pol desetih zvečer so pred glavno zgradbo letališča prijeli moškega, starega 25 let, ki se je izdajal za terorista. Aretirali so ga, del letališča pa iz varnostnih razlogov evakuirali. Prekinjen je bil tudi avtobusni promet," dogajanje opiše Nikola, ki ga preplah ni odvrnil od izkušenj in novih spoznanj v tujini.

25-letni domnevni terorist je s povečano količino prtljage želel vzbuditi pozornost.

Obljubljena dežela

O odhodu domov ne razmišlja. "Menim, da bi moral vsak, vsaj v študentskih letih, izkusiti življenje v tujini, in če se le da, se v tujini poskusiti tudi zaposliti, trg dela je namreč veliko boljši. Po enem letu bivanja v Amsterdamu si upam trditi, da so predstavljena dejstva obljubljene dežele resnična. Če si dovolj dovzeten in motiviran za delo, je tudi uspeh zagotovljen."

Okrepili nadzor

Po terorističnem napadu v Bruslju so nadzori na letališčih in podzemnih železnicah v Amsterdamu okrepljeni. Več časa je namenjenega tudi pregledu prtljage. "Potniki in delavci na letališču se počutimo varne. Zavedamo se, da se dogodek lahko še kdaj ponovi, vendar je tudi delo varnostnih organov na precej višjem nivoju. Zato menim, da je ta verjetnost majhna. Strah večino časa ni prisoten, a kljub temu mi misli vsake toliko pobegnejo k preteklim dogodkom. In zavedam se, da bi se lahko ponovili tudi pri nas," dodaja Nikola. Povsem drugačno zgodbo pa izvemo od Slovenke Tine, ki prihaja iz Parecaga ter živi in dela prav tako v Amsterdamu: "Jaz nisem občutila, da bi po napadih v Bruslju kontrolo poostrili. Prav tako mi niso dodatno preverjali ne dokumentov ne prtljage. Strinjam se lahko le, da se na letališču pojavlja večja gneča, in sicer zaradi preusmerjenih letov."