Spravljajo se na najšibkejše

Obljubljali so reze pri svojih privilegijih, nato pa rezali pri državljanih

M.K.
17. 4. 2016, 19.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nova hrvaška vlada, sestavljena iz HDZ-jeve domoljubne koalicije in Mosta, ki vlada tri mesece, je pred volitvami obljubljala številne spremembe in boljše življenje ljudi. Po volitvah pa je na večino obljub pozabila in začela celo uvajati reforme, ki jih niso omenjali in gredo močno na škodo ljudi. Matej Klarič, foto: arhiv Svet24

Čeprav je Most pred volitvami veliko obljubljal, so že kmalu po volitvah pozabili na svoje obljube. Volivci so jim zato pred njihovim sedežem postavili sveče.

Pred volitvami je voditelj Mosta Božo Petrov obljubljal nižje plače politikov, zmanjševanje števila ministrstev in številnih privilegijev, ki jih uživajo politiki.

Temu je pritrdil tudi predsednik HDZ Tomislav Karamarko, ki je dejal, da je čas, da vsi nosijo breme krize. Najavil je zniževanje plač poslancev in vladnega kabineta za od 20 do 30 odstotkov.

Privilegiji politikov ostajajo

Toda do tega ni prišlo, niti enega izmed obljubljenih predlogov niso izvedli. Delno so, zaradi pritiska javnosti, zmanjšali samo financiranje strank, pa še to se lahko v prihodnje ob ugodnih gospodarskih trendih spet poveča. Tovrstne obljube so politikom prav prišle pred volitvami, za nabiranje glasov, kmalu po njih pa so na nanje pozabili. Izvajati pa so začeli politike, ki gredo na škodo prebivalstva, in so jih temu med predvolilno kampanjo »pozabili« sporočiti.

Kadrovske rošade

Vlada se je zato toliko bolj posvetila kadrovskim rošadam. Med drugim so zamenjali celotno vodstvo javne radiotelevizije, kjer več kot očitno želijo imeti sebi lojalne kadre, neodvisnim medijem pa so vzeli skoraj pol milijona evrov. HDZ zdaj celo želi ukiniti močen in neodvisen Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), ki nadzira tudi finančne malverzacije. Ker je pod njihovimi obtožbami med drugimi tudi zagrebški župan Milan Bandić, ki podpira vladno koalicijo, se ne gre čuditi, da jim je trn v peti. Toda tej ideji se je pred dnevi uprl Petrov. Usoda Uskoka pa je še vedno pod vprašajem.

Rezi na vseh ostalih področjih

Če vladajoči pri sebi ne želijo rezati privilegijev, pa to toliko bolj brez zadržkov počnejo pri pravicah državljanov. V novem šolskem letu tako vsi šolarji ne bodo imeli več 75-odstotno subvencioniranega prevoza. Obeta se tudi še večja privatizacija zdravstva. Dopolnilno zavarovanje pa bodo podražili za skoraj tri evre mesečno, čeprav so obljubljali, da do tega ne bo prišlo. Če boste na Hrvaškem želeli nujno medicinsko pomoč in se bo izkazalo, da ste jo zahtevali neupravičeno, boste plačali 20 evrov. Vlada je tudi prepolovila vlaganja v znanost in razvoj.

29,3 odstotka ljudi je leta 2014 na Hrvaškem živelo v revščini ali na njenem pragu. Kljub temu vladajoča koalicija izvaja številne reze v socialne pravice njenih državljanov. 

Vlada se spravlja na najšibkejše

Čeprav se revščina na Hrvaškem veča, vlada ne dela v smeri njenega zmanjševanja, celo nasprotno. Socialne dodatke so zmanjšali za skoraj 13 milijonov evrov in obenem zaostrili pogoje za njihovo pridobitev. Za kar 30 milijonov so zmanjšali sredstva za zaposlovanje nezaposlenih. Za štiri milijone so zmanjšali tudi sredstva organizaciji, ki skrbi za najšibkejše v družbi. Prav tako so za več milijonov zmanjšali sredstva, namenjena lokalnim šolam, gasilcem in domovom za ostarele. Znižali pa so tudi subvencije za energetsko obnovo hiš v najrevnejših predelih. Na vladi so se celo pogovarjali o uvedbi deveturnega delovnika in ukinitvi plačanega odmora. Zaradi nasprotovanja javnosti so kasneje zanikali tovrstne spremembe.

Prevarani volivci

Ne čudi, da zato predvsem Mostu, ki je bil v svojih obljubah pred volitvami najbolj glasen, vztrajno pada podpora. Domoljubni koaliciji podpora sicer še ni padla tako močno, toda pri tovrstnih politikah je le vprašanje časa, kdaj se bo zgodilo prav to. Prvak opozicijske SDP, ki je bil spet izvoljen za predsednika te stranke, medtem čaka na novo priložnost za prevzem oblasti. Ne čudi, da je tako že najavil prvo interpelacijo proti nestabilni vladi. Je mogoče, da bo kmalu spet prevzel vodenje vlade?