Japonska

Po dveh potresih še vedno iščejo pogrešane

J.P./STA
17. 4. 2016, 16.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po dveh potresih, ki sta jug japonske stresla v minulih dneh in terjala 41 smrtnih žrtev, reševalci pod ruševinami in kupi blata še vedno iščejo 11 pogrešanih ljudi. Območjem, ki sta jih potresa prizadela, medtem grozi tudi nevarnost zemeljskih plazov.

Japonskim reševalcem je na pomoč priskočila tudi ameriška vojska, ki ima na Japonskem 50.000 vojakov.

Napovedi močnejših padavin za okolico kraja Kumamoto na otoku Kjušu se danes niso uresničile. Oblasti so medtem opozarjale pred novimi popotresnimi sunki.

Okoli 25.000 reševalcev je preiskalo vasi, kjer je potres porušil tradicionalne japonske hiše, številne pa je prekrila zemlja. Veliko je bilo tudi skal, ki so se odlomilo v gorah.

Japonskim reševalcem je na pomoč priskočila tudi ameriška vojska, ki ima na Japonskem 50.000 vojakov. "Naš obrambni minister me je obvestil, da je ameriška vojska sporočila, da so na voljo zračni prevozi. Za ponudbo smo zelo hvaležni," je dejal japonski premier Shinzo Abe.

Prvi potres z magnitudo 6,2 je jug Japonske stresel v četrtek, drugi z magnitudo 7,0 pa v soboto zjutraj. Žarišče obeh potresov je bilo v bližini otoka Kjušu, ki ga je streslo še več kot 400 popotresnih sunkov.

Evakuirali so več kot 90.000 ljudi, več deset tisoč pa jih je noč preživelo v začasnih namestitvah. Do današnjega popoldneva je bilo brez elektrike še 63.000 gospodinjstev. Zaradi potresa so ustavili tudi proizvodnjo v nekaterih japonskih podjetjih, kot so Toyota, Honda in Sony.