Svet

Izrael se boji Hezbolaha

G.G./STA
17. 4. 2016, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes izjavil, da bo Golanska planota, sirsko ozemlje, ki ga je Izrael zasedel med šestdnevno vojno leta 1967, za vedno ostala izraelska. To je napovedal med prvo sejo svoje vlade na tem okupiranem ozemlju.

Wikipedia
Golanska planota

"Golanska planota bo za vedno ostala v rokah Izraela," je ob začetku seje kabineta zatrdil Netanjahu in dodal: "Izrael se ne bo nikoli umaknil z Golanske planote."

Po poročanju izraelskih medijev želi Netanjahu z obiskom spornega ozemlja poslati jasno sporočilo. Mnogi se namreč bojijo, da se bo Izrael znašel pod pritiskom, naj planoto v okviru morebitnega mirovnega dogovora s Sirijo vrne tej v vojni opustošeni državi.

Netanjahu je izrazil dvom, da bo Sirija še kdaj takšna, kot je bila pred državljansko vojno. Zato je pozval mednarodno skupnost, naj prizna suverenost Izraela nad Golanom.

Izrael se boji, da bi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah vzpostavilo fronto proti judovski državi ob sirski meji, grožnjo pa predstavljajo tudi skrajneži, povezani z Al Kaido in Islamsko državo.

Izrael je 1200 kvadratnih kilometrov veliko Golansko planoto zasedel med šestdnevno vojno z arabskimi državami leta 1967 in jo leta 1981 priključil svojemu ozemlju. Mednarodna skupnost tega ni nikoli priznala.