Slovenija

V Javorju je zadaj "en čuden mišmaš"

G.G./STA
17. 4. 2016, 11.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani je ugodilo pritožbi nekaterih upnikov Javorja in razveljavilo začetek stečajnega postopka nad pivško družbo kot tudi sklep prvostopenjskega sodišča o ustavitvi postopka poenostavljene prisilne poravnave. Za zdaj ni jasno, ali se bo pojavil kakšen interesent za odkup terjatev ali pa bo prišlo do novega oklica stečaja.

STA
Fotografija je simbolična.

Javor v likvidaciji je bil od novembra lani v postopku poenostavljene prosilne poravnave, koprsko okrožno sodišče pa je nato decembra na predlog Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) nad pivško družbo uvedlo stečaj. Javor ima pri tem za 23 milijonov obveznosti, največ prav do DUTB in Banke Koper.

Nad decembra uveden stečaj se je pritožila skupina upnikov, med katerimi je tudi družba Šilc in Partnerji likvidacijskega upravitelja Milana Šilca. Kot izhaja iz objave na Ajpesu z začetka tedna, je višje sodišče na seji 30. marca ugodilo pritožbi, v kateri so upniki predlagali razveljavitev sklepa prvostopenjskega sodišča in ustavitev stečajnega postopka.

Prvostopenjsko sodišče je namreč že pred iztekom danega roka za dopolnitev zahteve za odložitev odločanja o upnikovem predlogu za začetek stečajnega postopka presodilo, da dolžnik ni predložil zahtevanih dokazov, in začelo stečajni postopek. Sodišče je namreč po poteku 15-dnevnega roka, ki se je iztekel 6. decembra 2015 in po katerem se je štelo, da je bil dolžniku vrčen sklep o dopolnitvi v predhodnem postopku zaradi insolventnosti, 8. decembra presodilo, da dolžnik ni pravočasno predložil zahtevanih dokazov, in začelo stečajni postopek. Pri tem pa ni upoštevalo tridnevnega roka za dopolnitev oz. predložitev dokazov, ki je začel teči 6. decembra. S tem pa upniku ni bila dana možnost obravnave na sodišču, je ugotavljalo višje sodišče. Višje sodišče je tako razveljavilo sklep o uvedbi stečaja in zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču v nov postopek.

Zaradi izdaje izpodbijanega sklepa o začetku stečajnega postopka je bil sicer postopek poenostavljene prisilne poravnave ustavljen, vendar je sodišče druge stopnje zaradi razveljavitve sklepa o začetku stečajnega postopka razveljavilo tudi sklep o ustavitvi postopka poenostavljene prisilne poravnave in tudi ta postopek vrnilo na prvo stopnjo. Gre namreč za ločena, vendar med seboj povezana in soodvisna postopka, so zapisali na sodišču.

"Potrdilo se je točno tisto, kar smo trdili od vsega začetka - da je tukaj zadaj en čuden 'mišmaš'," pa je odločitev sodišča pred dnevi za Primorske novice ocenil Šilc. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo sodišče primer vrnilo v fazo, v kateri je bil pred oklicem stečaja.

Kot spominja časnik, bi morala le nekaj dni po oklicu stečaja potekati odločilna skupščina Javorjevih delničarjev, na kateri bi odločali o dokapitalizaciji družbe, Šilc pa je tedaj napovedoval obstoj interesenta, ki bi odkupil terjatve in vstopil v lastništvo.

Kaj se bo zdaj zgodilo, Šilc za Primorske novice ni želel napovedati, je pa ocenil, da se je v tem času znižala vrednost premoženja družbe, "v stečaju pa so nastali stroški, ki jih bo morala država upnikom povrniti".

Kot še piše časnik, so možnosti za uspešno poenostavljeno prisilno poravnavo majhne, po podatkih sindikata pa je najmanj ena nekdanja zaposlena že vložila nov predlog za stečaj.