Potres v Ekvadorju

Število žrtev potresa naraslo na 350

M.K./STA
18. 4. 2016, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Število žrtev sobotnega potresa v Ekvadorju je naraslo na 350, je danes sporočil ekvadorski minister za varnost Cesar Navas. Kot je pojasnil na televiziji Teleamazonas, se je število žrtev povečalo, potem ko so dobili nove podatke iz mesta Pedernales. Več kot 2000 ljudi je bilo po besedah predsednika Rafaela Corree v potresu poškodovanih.

Profimedia
Reševalci hitijo z iskanjem preživelih pod ruševinami.

Ekvadorski predsednik je poudaril, da gre za najhujšo katastrofo v Ekvadorju v zadnjih 67 letih.

Potres z magnitudo 7,8 je severozahod države stresel v soboto ob 18.58 po krajevnem času, njegov epicenter pa je bil 170 kilometrov severozahodno od prestolnice Quito na globini 20 kilometrov. Sledilo je več deset popotresnih sunkov, nekateri med njimi z magnitudo večjo od 5,0.

Velika gmotna škoda

Najmočnejši potres v Ekvadorju po letu 1979 je povzročil veliko gmotno škodo. V največjem ekvadorskem mestu, dvomilijonskem Guayaquilu, ki je okoli 300 kilometrov od žarišča, se je porušil most. Poročajo tudi o zrušenju trinadstropne zgradbe.

Zgradbe so se zamajale tudi v prestolnici Quito, kjer so bili nekaj časa brez elektrike. Brez elektrike so velika območja okrog epicentra nedaleč od obale, kjer so ljudje z nedelje na ponedeljek že drugo noč zapored v temi.

Ponekod prihaja do ropanj, iz zapora El Rodeo v mestu Portoviejo pa je med potresom pobegnilo 180 zapornikov. Nekaj se jih je prostovoljno vrnilo, večina pa je še na prostosti. Vlada je na prizadeta območja poslala 14.000 vojakov in policistov, ki so pomagali ponovno vzpostaviti red.

Pomoč iz tujine

Pomoč je začela pritekati tudi iz tujine, vlada pa je napovedala, da bo od mednarodnih finančnih ustanov prosila za več kot pol milijarde dolarjev izrednih sredstev.

Kolumbija in Venezuela sta organizirali zračni most za pomoč Ekvadorju, kamor že dotekajo hrana, spalne vreče in druga oprema, na poti je tudi pomoč iz EU.

Profimedia
Potres je porušil cela mesta.