Kmalu iz garsonjere

Mariborska družina v hudi socialni stiski

Gabrijel Toplak
18. 4. 2016, 06.55
Posodobljeno: 5. 2. 2024, 12.13
Deli članek:

Družina Maše Kerneža Repovž tačas biva v 26 kvadratnih metrov velikem stanovanju. Ljudi dobre volje prosi za plačilo položnic, oblačila, obutev, hladilnik, televizor.

Gabrijel Toplak
Maša Kerneža Repovž je mama petih otrok. Najmlajša otroka, ki sta stara 11 in 12 let, sta dodeljena očetu, s čimer se ne strinja, a ju videva.

Humanitarka Katarina Goričan Pokrivač ali dobra vila, kot ji rečejo mnogi, ki jim je pomagala ali jim pomaga, nas je tokrat pospremila k družini v Prvomajski ulici na Teznu v Mariboru. V 26 kvadratnih metrov velikem stanovanju se bojuje s hudo socialno stisko.

Gabrijel Toplak
Jedilnica v 26 kvadratnih metrov velikem stanovanju zavzema večino stanovanja »med dnevno sobo in kuhinjo«. Korito v slednji pa uporabljajo tudi za umivanje.

MATI PETIH OTROK

Maša Kerneža Repovž, sicer Ljubljančanka, ki se je v Maribor z družino preselila pred šestimi leti, je povedala, da je mati petih otrok. »Starejša hči je že na svojem, starejši sin živi pri očetu, z menoj in možem pa je 16-letni sin, ki je otrok s posebnimi potrebami. Imam še dva mlajša otroka, 11 in 12 let, ki sta dodeljena očetu, s čimer se ne strinjam. K sreči lahko otroke videvam vsaki drugi konec tedna,« je pojasnila Kerneža Repovževa, ki je, kot pravi, zdaj srečno poročena.

Gabrijel Toplak
Pri Maši in možu v zakonski postelji, ko mamo obiščeta hčerki, spi tudi nekaj več kot 10-letni otrok, ki razen pri njima ali na tleh nima nikjer drugje spati.

ČIM PREJ V NOVO STANOVANJE

Živijo v stanovanju, ki jim ga je ponudil možev sodelavec, a ga zdaj prodaja. Na srečo, tako sogovornica, so od stanovanjskega sklada s 1. aprilom dobili neprofitno stanovanje, ki ima zanje velikih 58 kvadratov in se želijo vanj čim prej vseliti, a ga morajo prej še opremiti. »To nam predstavlja precejšnjo težavo, saj si kaj takšnega z moževo plačo, ki mesečno za triizmensko delo znaša 650 evrov, ne moremo privoščiti. Sama sem brezposelna, saj imam velike težave pri iskanju zaposlitve. Imam zgolj deset odstotkov vida,« ponazori resnost situacije Kerneža Repovževa.

Gabrijel Toplak
Precejšnjo prostorsko stisko bijejo tudi na stranišču, kjer so v precej ozkem prostoru in ob tušu uredili domovanje še svojemu štirinožnemu ljubljenčku.

HČI SPI TUDI NA TLEH

500 evrov družina dolguje sedanjemu najemodajalcu. 

V stanovanju se spopadajo s precejšnjo prostorsko stisko. Ko jih obiščeta otroka, morajo biti še posebno organizirani. »Dva otroka spita na nadstropni postelji, hčerka z nama ali na jogiju na tleh,« pravi sogovornica; zaveda se, da jim bo v novem stanovanju, tudi na račun Goričan Pokrivačeve, precej bolje. Še nedolgo nazaj prazno stanovanje jim je s pomočjo moževih sodelavcev že uspelo nekoliko opremiti. »Dobili smo kuhinjo, dve zofi in knjižni regal, obljubljeno imamo menjavo oken. Najemnina bo 180 evrov, zato bom na centru za socialno delo zaprosila za pomoč,« pove in prizna, da sedanjemu najemodajalcu dolgujeta 500 evrov. Obenem za pomoč naproša tudi vas, bralce našega časopisa. Obrnete se lahko na Katarino Goričan Pokrivač (031 234 321 ali katarinagp@gmail.com) in družini pomagate plačati položnice, veseli bodo tudi hrane, oblačil in obutve.