Incest

10 let je posiljeval hčerko. Prijateljica jo je s pomočjo spleta rešila

Z.F.
17. 4. 2016, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Okrožno tožilstvo v Doboju je v petek po zaslišanju vložilo predlog za odreditev pripora M. R. zaradi spolnega nasilja nad mladoletno hčerko. Mladoletnica, ki se zaradi svoje duševne nerazvitosti ni bila sposobna očetu upreti, je v zadnjem mesecu nosečnosti.

Incesti so v porastu.

Javnost Bosne in Hercegovine je vznemiril porast spolnega nasilja nad otroki v družinah v zadnjih dveh letih. V javnosti se omenja več primerov spolnega nasilja in incestov. Zgodbe so zastrašujoče in jih je, pozivajo, treba izkoreniniti.

Sodišče v Tuzli je pred kratkim prisodilo sedem let zapora Z. H. iz Srebrenika zaradi dolgoletnih spolnih zlorab hčere. Sedeminpetdesetletnega R. D. iz Prijedora so obsodili na 13 let zapora zaradi spolnega nasilja nad mladoletno hčerko, ki jo je zlorabljal deset let. Grozil ji je tudi s smrtjo, če bi komurkoli kaj izdala. Preiskovalci so za primer izvedeli po zaslugi prijateljice zlorabljenega dekleta, ki je s pomočjo družbenih omrežij izpostavila dogajanje v družini.

Alma Bravo Mehmedbašić: »Incest ogrozi otrokov normalen razvoj.«

Začel pri hčerinih šestih letih

Sodišče v Banjaluki je M. B. prisodilo 19 let zapora zaradi spolne zlorabe mladoletnega otroka. M. B. je hčerko posiljeval šest let. Prvič jo je posilil pri enajstih letih, posilstva pa je nato nadaljeval do leta 2014, ko so primer razkrili.

Na 15 let zapora so obsodili še enega pedofila iz Banjaluke. D. M. (39) je bil spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletne osebe in incesta nad hčerko, ki je bila v času prve zlorabe stara šest let. V sodbi je navedeno, da je D. M. večkrat stopil v sobo, kjer je spala njegova hči, in se je dotikal po intimnih delih telesa. Dekle je zaradi zlorab utrpelo težke fizične in psihične travme.

Otroci se nasilja ne zavedajo

»Spolno nasilje v družini, natančneje incest, v družbi obstaja in je prisotno. Žrtve so največkrat mladoletni otroki, ki se nasilja sploh ne zavedajo,« pove nevropsihologinja Alma Bravo Mehmedbašić. »V najstniškem obdobju se osebnost najbolj izoblikuje, zato je v tem obdobju odraščanja ključno, da otroci živijo v zdravem psihofizičnem okolju. Incest predstavlja otrokom veliko travmo, ki resno ogrozi normalen razvoj,« dodaja.

Številne posledice

»Pri spolno zlorabljenih otrocih so posledice v razvoju zelo različne. Pojavljajo se strah in anksioznost, motnje v spanju, močenje postelje, motnje hranjenja, psihosomatske motnje, prav tako imajo lahko žrtve panične napade in posttravmatske stresne motnje. Otroci imajo zaradi slednjih velikokrat tudi motnje v govoru, pojavljajo se razne fobije, vedenjske motnje, asocialnost in zaprtost vase,« še pove Bravo Mehmedbašićeva.