Z rentgenom

Župan iskal Rimljane

P.K.
17. 4. 2016, 19.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prvi korak v okviru prenove mestnega jedra je obnova celotne javne infrastrukture. Da pa bodo v Ajdovščini vedeli, na kaj morajo biti pri posegih pozorni, morajo najprej poskenirati tla.

občina
Tako je župan spremljal raziskave trga.

»Iščemo Rimljane,« je s hudomušnim prizvokom dogajanje preteklih dni na Lavričevem trgu na družabnem omrežju komentiral župan Tadej Beočanin. Zapisal je še, da če jih bo »rentgen« odkril, se bo vedelo, kje kasneje kopati ali se jim izogniti.  

občina
Parkiranje bo namesto na trgu zdaj možno ob šoli in Hublju.

Časovni stroj 

»Sonda sicer 'tipa' do 3,5 metra globoko. To je prva faza oziroma tako imenovane predarheološke raziskave. Potrebne so za karkoli naprej, recimo za razpis natečaja za arhitekturno ureditev mestnega jedra,« še obrazloži. Predvsem je dobro vedeti, dodaja, kje potekajo električna napeljava, telefonija, vodovod, kanalizacija … 

P.K.
Lavričev trg bo čez dve leti brez mirujočega prometa.

Na uradu župana nam še nekoliko podrobneje razložijo ozadja raziskav. Izvemo, da je zelo velika verjetnost, da bi pri prenovi naleteli na ostaline iz antike, ker se je Ajdovščina razvijala na temeljih rimske castre. »Zato je več kot dobrodošlo sedanje 'skeniranje' javnih površin v castri, tudi po ulicah in 'gasah', saj naj bi s sodobno tehnologijo po eni strani odkrili morebitne ostaline iz rimskih časov, po drugi strani pa natančneje določili potek vseh komunalnih vodov. To bo omogočilo lažje načrtovanje in hitrejšo izvedbo, po možnosti po delih, da ne bi bil dlje časa ves trg 'razkopan', kar bi se verjetno zgodilo, če bi začeli dela 'na slepo',« pojasni Edvard Pelicon, predstavnike občine za stike z javnostjo. 

Raziskave z »rentgenom« so uvod v prenovo Lavričevega trga, ki bo z novo podobo zasijal čez dve leti.

Dotrajana infrastruktura 

Zanimalo nas je, ali je »rentgen« morda že našel kaj zanimivega, pa nam Pelicon pojasni, da zadeva ni tako enostavna, da bi kar gledal na monitorju, pač pa bo obdelava podatkov trajala vsaj teden dni. Na podlagi teh podatkov sledijo arheološke sondaže, infrastrukturna prenova trga je sicer predvidena za prihodnje leto. 

P.K.
Občina sodeluje v projektu za oživitev stavb.

Prenovljen Lavričev trg, v novi podobi naj bi zasijal leta 2018, ne bil povsem zaprt za promet, temveč bi namesto parkirišča, kar je trenutno praktično edina funkcija trga, tja vnesli drugačne vsebine. Kakšne te bodo, bo jasno skozi natečaje in širšo javno razpravo. »Ne glede na vsebine in posledično oblikovno podobo trga pa je nujno najprej prenoviti vso javno infrastrukturo, ki je že zdavnaj dotrajala,« še pojasnijo v uradu župana.