Happy, happy

Svetovni »nateg« s pozitivno energijo

Robert Marin
18. 4. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pretekli konec tedna se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje 44-letni Špeli Peternel, vodji sekte Happy, happy, obtoženi poslovnih goljufij in pranja denarja.

Arhiv Svet24
Špela Peternel je prepričana, da so jo oškodovanci na zatožno klop spravili zaradi lastnih neuspehov.

Na prostoru za priče so se znašli zunajzakonski partner obdolžene Sanjin Vranjić, mama obdolžene MajdaPeternel in uslužbenec podjetja KPMG, ki je sodeloval pri pripravi poslovnega načrta podjetja Sina 5 v lasti obdolženke.

Okrog 1,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi si je po navedbah tožilstva Peternelova pridobila s poslovnimi goljufijami in pranjem denarja.

Majda Peternel je kakšno uro pojasnjevala, kako je za svojo hčerko oziroma njeno podjetje opravljala računovodske storitve. Po njenih besedah je hčerka leta 2003 ustanovila samostojno podjetje Pronumero, leta 2010 pa je zaradi »rasti espeja« ustanovila Sina 5, center za sprostitev in kvalitetno življenje, d. o. o., ki je zdaj v stečaju. Poslovni odnos z družbo EMRS, ki so jo ustanovili oškodovanci za izpeljavo večmilijonskega projekta, je mama obdolženke označila za »dobrega, normalnega«.

Visoki »tekoči stroški«

Na vprašanje, kako da je denar iz podjetja Sina 5 prihajal tudi na njen osebni bančni račun, skupno okrog 55 tisoč evrov, je Majda Peternel odgovorila, da jo je za transakcije pooblastila hčerka, denar pa je porabljala za »tekoče stroške«. Za »tekoče stroške« je denar porabljal tudi zunajzakonski partner obdolženke Sanjin Vranjić, ki je iz podjetja Sina 5 na osebni bančni račun skupno dobil okrog 188 tisoč evrov. Zakaj je denar dobival na osebni račun, ni znal natančno pojasniti, je pa ob tem dejal, da sta s Špelo že 15 let partnerja, tudi poslovna, ter da sta v najboljših časih imela »velik aparat«  in posledično tudi veliko stroškov; od štiri do pet zaposlenih in prav toliko službenih avtomobilov.

Po nekaterih navedbah so članom v »sekti« Peternelove svetovali, naj čim pogosteje ponavljajo besedi Happy, happy (srečen, srečen, op. p.).

Jet set pralnica možganov

Štirje oškodovanci, vseh je v tem kazenskem postopku šest, so aprila 2011 ustanovili družbo EMRS, da bi izpeljali 15 milijonov vreden projekt »nadstandardnih energijskih spajev«. Ker začetnega kapitala niso zbrali, jih je Peternelova prepričala, da projekt izvedejo v manjši, ljudstvu bolj dostopni obliki. EMRS je podjetju Sina 5 nakazal dober milijon evrov, ki naj bi jih porabili za izobraževanje izvajalcev antistresnega programa. In čeprav iz te moke (še) ni bilo kruha, je Peternelova družbi predstavila nov, menda še boljši oziroma bolj dobičkonosen projekt, imenovan Space Chapel, za katerega je EMRS nakazal dodatnega pol milijona evrov na račun podjetja Peternelove ...

Kazenski postopek kot zarota oškodovancev

Kot rečeno, je bil kot priča zaslišan tudi Gregor Artač iz podjetja KPMG; pojasnil je, da je sodeloval pri pripravi poslovnega načrta, v podjetju pa so opravili tudi oceno vrednosti Sine 5, a pri tej ni sodeloval. Je pa povedal, da bi bila vrednost Sine 5 v primeru realiziranih projekcij devet milijonov evrov. Zakaj je obdolženka dala izdelat projekcije, se Artač ni spomnil.