Skrivnostna smrt

Domnova mama: "Sin ni prišel v Maribor delat samomora"

Gabrijel Toplak
16. 4. 2016, 19.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Domnova mama Eva Simonič je prepričana, da vsa zadeva ni takšna, kot jo želi prikazati policija. Čudi jo med drugim to, kako lahko nekdo, ki naj bi imel v telesu tolikšno vsebnost alkohola, brez praske, ali da bi se kam zaletel, morda padel ali se zvalil, prehodi tolikšno razdaljo od Štuka do Drave.

Facebook
Domen in njegova mama Eva sta do skrivnostnega izginotja živela v Londonu.
Nazadnje opažen pred mariborskih lokalom Štuk
Dvajsetletni Domen je študiral v Londonu in se je konec februarja prišel v Maribor zabavat na povabilo prijateljice. Okoli polnoči je ostal pred lokalom in se pogovarjal z neznanci, zato mu je prijateljica izročila vstopnico za koncert in rekla, naj pride za njo, kar je potrdil. Takrat so ga zadnjič videli živega. 

Četudi je policija nekaj dni po tem, ko so se svojci poslovili od Domna Simoniča, ki so ga utopljenega našli v Dravi v Zlatoličju, sporočila, da je bil neposreden vzrok smrti utopitev, a so bile s toksikološkimi preiskavami vseeno ugotovljene visoke vrednosti alkohola ter prisotnost THC in psihoaktivnih zdravil, se Domnova mama Eva Simonič s tem nikakor ne sprijazni.

Pričakovala več

Včeraj je za Svet24 povedala, da po navadi ljudje pričakujejo manj in dobijo več, medtem ko je sama pričakovala več in dobila manj. »Takoj po obdukciji so od tamkajšnjega docenta prišle informacije o določenih zadevah, ki so bile najdene pri Domnu, zdaj pa tega ni nikjer. Meni je bila zadeva razložena povsem drugače, kot jo je predstavila policija. Izpadlo je, kot da je bil poln nekih tablet. V želodcu je res bila najdena nekakšna kemična zmes, kar bi lahko bil del psihoaktivnega zdravila. Šlo je za močno pomirjevalo, kakšno, ne vem, ker mi niso znali povedati. Ni nujno, da je bila tableta. Lahko je bila kakšna droga,« je razložila Domnova mama, ki je, kot pravi, svojega sina zelo dobro poznala. In prav zato se ji zdi nemogoče, dodaja, da bi Domen prišel iz Londona v Maribor, na koncert glasbene skupine Modrijani, vzel kakšno drogo ter storil samomor.

»Domen ni bil nadvse dober fant in študent samo v Sloveniji, ampak tudi na zelo dobri univerzi v Angliji. Slednje potrjuje mnenje njegovih profesorjev, še preden je bil najden, ko je bila zadeva še v fazi preiskave. Bil je med najboljšimi,« pravi in zavrača namigovanja, da naj bi jemal kakšne tablete ali kaj podobnega. V Angliji je imel le številko zdravstvenega zavarovanja, ne pa tudi kartice, zato naj jih ne bi mogel dobiti.

Pometanje pod preprogo

Preveč dvomov in neznank je v Domnovi smrti, poudarja njegova mama, zato ne bo odnehala. »Ne razumem, kako lahko nekdo vso zadevo, pa ne samo mojo oziroma našo, kar nekako pomete pod preprogo. Še vedno namreč menim, da so si vsi primeri izginulih fantov preveč podobni. Vse, kar je policija doslej naredila, je to, da je počakala na naplavitev trupla na površje in pustila delo obdukciji ter dobljene izsledke vzela za gotove. Ni pa v nobeni smeri naredila ene omembe vredne raziskave. Sprašujem se, kako je lahko imel v telesu tolikšno vsebnost alkohola, da je lahko brez praske, ali da bi se kam zaletel, morda padel, se zvalil, prehodil tolikšno razdaljo od Štuka do Drave. Ne gre skupaj,« se čudi Domnova mama.

gt
Domnovo truplo so našli pri Zlatoličju

Pijanci, kroniki, zasvojenci...

Domnovega trupla ni videla, je dejala, čeprav je želela. »Niso mi dovolili. V Mariboru smo ves dan stali pred patologijo in so mi ogled prepovedali, v Ljubljani pa so njegovo truplo kar zapečatili in poslali nazaj. Če bi mogoče takrat lahko razmišljala bolj razumsko, bi ravnala drugače in med drugim zagotovo zahtevala ustavitev. Enostavno pa sem verjela tistemu, kar so mi povedali,« se spominja sogovornica in dodaja, da se ji ne zdi prav, da so zdaj vse tri umrle otroke predstavili kot pijance, kronike, drogirance in tabletomane.

Še bo vztrajala

O njenih nadaljnjih korakih za zdaj še težko govori. Zagotovo bo počakala na Nacionalni preiskovalni urad, ali resnično zaključujejo preiskavo ali jo bodo nadaljevali. »Če bo tekla naprej, bo v redu, v nasprotnem primeru bom poskrbela, da temu ne bo tako. Še vedno vztrajam pri povedanem, da ima Maribor velik problem. Morda naivno pričakujem, da je res tisto, kar izvem od policije, ki preiskavo zaključi po tem, ko se truplo samo od sebe pojavi, ter se zadovolji z rezultati sodne medicine. To zame ni preiskava, ampak zgolj branje patološkega poročila. Zato ne bom dovolila, da se zadeva tukaj ustavi,« je zaključila Eva Simonič.