Frančišek na Lezbosu

Papež je v Vatikan odpeljal 12 muslimanskih beguncev

G.G./STA
16. 4. 2016, 16.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Papež Frančišek je danes obiskal grški otok Lezbos in tam ujetim beguncem zagotovil, da niso sami. Frančišek je po obisku s sabo odpeljal 12 muslimanskih beguncev, od tega šest otrok.

Profimedia
Papež Frančišek je obiskal begunce na Lezbosu.

"Vsi člani treh družin so muslimani. Dve družini prihajata iz Damaska, ena pa iz Deir Azorja. Njihove domove so bombardirali," navaja Vatikan, ki bo prevzel skrb za begunce, ki jih bo sprva gostila Skupnost sv. Egidija, katoliška nevladna organizacija.

"Ne izgubite upanja..."

Do papeževega obiska na Lezbosu je prišlo slab mesec dni po uveljavitvi nemalo kritiziranega dogovora med EU in Turčijo, v skladu s katerim se migrante, ki priplujejo do grških otokov, takoj vrača nazaj v Turčijo.

"Niste sami ... ne izgubite upanja," je 79-letni argentinski papež sporočil beguncem ob obisku centra za begunce Moria, na katerem sta ga spremljala tudi pravoslavni atenski nadškof Hieronim II. in carigrajski patriarh Bartolomej I. Trije verski voditelji so podpisali skupno deklaracijo, ki mednarodno skupnost poziva k pogumnemu odzivu na to humanitarno krizo in njene temeljne vzroke skozi diplomatske, politične in dobrodelne pobude.

Obisk begunskega centra je bil sicer zelo čustven. Papež je tam pozdravil mladoletne begunce, ki so v Evropo pribežali sami, govoril je z ženskami in malimi otroki, ki so mu poklonili svoje risbe.

Neki moški je v solzah pokleknil pred papeža in ga prosil blagoslova. Druga ženska se je izmuznila varnostnikom in prav tako zajokala, ko se je papež ustavil in jo poslušal. Drugi migranti v Morii, ki se papežu niso mogli približati, so dogajanje pospremili z vzkliki in žvižgi. Številni so dvignili plakate, s katerimi so sporočali: "Hočemo svobodo," in: "Ti si naše upanje."

Frančišek je poudaril, da zidovi niso odgovor na migrantsko krizo

Papež je ob kakih 250 prosilcih za azil v Morii tudi obedoval, nato pa so se vsi trije verski voditelji odpravili v pristanišče na otoku. Tam so se srečali z lokalnimi prebivalci in se spomnili migrantov, ki so umrli na tvegani poti čez morje.

V kratkem nagovoru je Frančišek poudaril, da zidovi niso odgovor na migrantsko krizo. Namesto tega bi se morali po njegovem prepričanju boriti proti trgovanju z orožje, tihotapljenju in "pogosto skritim mahinacijam, povezanih s tem".