ZN in ZDA

Obsodili najnovejši severnokorejski raketni preizkus

J.P./STA
16. 4. 2016, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Varnostni svet ZN je v petek obsodil najnovejši severnokorejski raketni preizkus, ki je bil očitno neuspešen. Kot so poudarili v VS ZN, gre za kršitev več resolucij ZN, režim v Pjongjangu pa so pozvali, naj tega v prihodnje ne počne več.

Preizkus rakete so obsodile tudi ZDA.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je izpostavil, da resolucija ZN Severni Koreji prepoveduje izstrelitve balističnih raket. Dejal je še, da so ZDA "v odgovor na to grožnjo" in da bi zagotovile varnost v ZDA povečale svoje vojaške zmogljivosti v regiji in na Aljaski.

Severna Koreja je raketo neuspešno izstrelila v petek ob 104. obletnici rojstva ustanovitelja režima Kim Il Sunga. Šlo je za raketo srednjega dosega musudan, ki bi lahko dosegla Južno Korejo in Japonsko ter tudi ameriška oporišča na tihomorskem otoku Guam.

Raketa musudan je osnovana na ruski raketi R-27 in uporablja prilagojeno sovjetsko tehnologijo. Doseg rakete, ki so jo preizkusili prvič, znaša med 2500 in 4000 kilometrov. Za izstrelitev je pripravljena v 15 minutah.

Napetost narašča

Napetosti na Korejskem polotoku se po januarskem četrtem jedrskem poskusu Severne Koreje krepijo. Februarja so izstrelili raketo, ki so jo številni videli kot preizkus balistične rakete. Pred tednom dni pa so preizkusili tudi motor medcelinske balistične rakete.

Varnostni svet ZN je zaradi izzivanja proti Pjongjangu uvedel najstrožje sankcije doslej, zaradi česar je Severna Koreja v zadnjem času ZDA in Južni Koreji večkrat zagrozila z napadom.