Počutijo se izigrane

Krajani ostro proti

Joži Sinur / Dolenjski list
16. 4. 2016, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Trebanjska občina je pri pripravi prostorskega dokumenta (OPPN) za cono naletela na ostro nasprotovanje predvsem krajanov Dolenje Nemške vasi, ki leži tik ob začrtani industrijski coni.

J.S.
Na javni obravnava je bilo burno.

Gre za urejanje 13 hektarjev zemljišča – na občini si želijo, da bi komunalno opremljanje začeli še letos –, kjer želi novo halo graditi trebanjski Rem. V industrijski coni, ki leži lučaj od Dolenje Nemške vasi, sicer že poslujeta Trimo in Akripol, občina pa načrtuje njeno širitev.

Javna razgrnitev omenjenega OPPN-ja bo potekala do 3. maja, na javni obravnavi, na kateri se je zbralo okrog 40 krajank in krajanov, pa jih je večina izrazila jasen signal: »Smo proti spremembi OPPN-ja za Industrijsko cono Trebnje.« Poudarjajo, da podpirajo ljudem in okolju primeren razvoj industrijske cone. »Pri pripravi veljavnega OPPN-ja smo v fazi javne razgrnitve to tudi izkazali. Žal občina naših argumentiranih zahtev tedaj ni dovolj vključila v dokument in s tem je okrnila naše zaupanje v namene občinske uprave,« so zapisali v pripombah na dopolnjeni osnutek OPPN-ja, podpise podpore pa bodo zbirali do konca razgrnitve.

Izpostavljajo, da so v obstoječem OPPN-ju, ki so ga sprejeli leta 2010, zasnovane različne ureditvene enote, za enoto P2, ki je tudi predmet spora, pa so predvideni manjši objekti, saj je najbližja vaškemu jedru. »Objekti večjih dimenzij bi agresivno posegli v življenjski prostor, zato so bistveno večji od zdaj vrisanih ali pa celo združeni za ureditveno cono P2 nesprejemljivi,« so odločni.

RAZVOJU NE NASPROTUJEJO

Pri pripravi zdaj veljavnega OPPN-ja se je po besedah krajanov občina namreč zavezala, da bodo za industrijsko cono P2 poiskali investitorje z mirnejšo, okolju kar najmanj motečo dejavnostjo. Z načrtovano gradnjo – izdelujejo bivalne kontejnerje in želijo na omenjenem območju graditi večjo halo – se zato v Dolenjski Nemški vasi ne strinjajo. »Dobrodošla je industrija z višjo dodano vrednostjo, novejšimi tehnologijami, ki bo lahko zaposlovala visoko strokovni kader naše občine,« pravijo.

»Krajani se počutimo izigrane,« je dejala Marija Zupančič, sicer trebanjska občinska svetnica. »Nismo proti razvoju in nismo proti novim delovnim mestom. Že od leta 2010 smo vedeli, da bo tam industrijska cona, vendar nam je bil obljubljen postopen prehod iz vasi v industrijsko cono. Dejstvo je, da se tako velik objekt v industrijski coni lahko gradi, vendar ne v območju P2, temveč v ureditvenem območju P1,« je poudarila.

V REMU NIČESAR NE SKRIVAJO         

Krajani namreč nasprotujejo prav načrtovani veliki hali trebanjskega Rema, ki je lani sicer zabeležil rekordno prodajo, za letos pa napovedujejo še boljše rezultate, zato v podjetju, ki trenutno posluje v trebanjski obrtni coni, nemudoma potrebujejo dodatne zmogljivosti. Na obravnavi je bil tudi direktor Igor Kastelic, ki je miril, da v industrijski coni ne bo okolju nevarnih dejavnosti, vse zainteresirane pa je povabil na ogled podjetja in njegove proizvodnje. »V Remu ničesar ne skrivamo,« je dejal.

ZADNJO BO IMEL OBČINSKI SVET

»Če nočemo biti spalno naselje in če hočemo delovna mesta, moramo imeti tudi industrijsko cono,« meni trebanjski župan Alojzij Kastelic. Bojazni, da sprememb OPPN-ja, ki bi Remu omogočile gradnjo, ne bi sprejeli, po županovih besedah ni, bodo pa imeli zadnjo besedo občinski svetniki.

J. S.
Marija Zupančič pravi, da se krajani počutijo izigrane.