Nagajajo Srbiji

Nemčija grozi Hrvaški

G.G.
16. 4. 2016, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hrvaška je zmeraj stavila na dobre odnose z Nemčijo. Zaradi tega so nemške kritike na račun njihove "obstrukcijske" politike do približevanje Srbije Evropski uniji še toliko bolj boleče.

Profimedia
Bosta srbski premier Aleksandar Vučić in njegova hrvaška kolegica Kolinda Grabar Kitarović našla skupni jezik?

Nemški vodja odbora za evropske zadeve v nemškem parlamentu Günther Krichbaum je v intervjuju za Deutsche Welle dejal, da se morajo članice EU obnašati v skladu z evropskih duhom in reševati spore z dialogom in ne z blokadami onemogočati sosednjih držav.

Krichbaum je zažugal Hrvaški, da nima razumevanja za njihove zahteve v težavah s sosednjimi državami, še posebej s Srbijo in njenim približevanjem evropskim integracijam.

V zvezi s hrvaškim blokiranjem poglavij, ki jih mora Srbija zapreti v pogajanjih na poti v EU, je Krichbaum spomnil, kako je EU pritisnila na Slovenijo, ki je Hrvaški poti v EU nagajala s pogojevanjem rešitvi mejnega vprašanja v Piranskem zalivu. Hrvaški politiki so takrat obljubljali, da ne bodo ustvarjali blokad, ko bodo njene sosede v procesu pridruževanja EU. Kot kaže, pravi Krichbaum, besede ne držijo. In če bo hrvaška politika še naprej metala polena pod noge Srbiji, bodo v EU, tako Krichbaum, razmislili o določenih pritiskih na Hrvaško.