Svet

Prisluškovalna afera in nadzor vlade

uk
15. 4. 2016, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Makedoniji je prišlo do množičnih protestov zaradi odločitve predsednika države Gjorgeja Ivanova o pomilostitvi vpletenih v prisluškovalno afero. V Skopju in Bitoli je v sredo zvečer prišlo celo do nasilja, vdrli so tudi v urad predsednika, v spopadih med policisti in protestniki pa je bilo več ranjenih.

Reuters
Protestniki zahtevajo odstop predsednika Ivanova, zamrznitev za 5. junij napovedanih predčasnih parlamentarnih volitev in oblikovanje tehnične vlade.

V središču Skopja se je pred predsednikovim uradom zbralo okoli 3000 ljudi, ki so v poslopje metali različne predmete in razbili vsa okenska stekla. V poslopje so metali jajca, steklenice in pirotehnična sredstva, je poročala televizija Telma. Pozneje so vdrli v urad predsednika, skozi okna pometali pohištvo in ga nato zažgali. Policija je prijela 12 ljudi, ranjen je bil en novinar in še dva fotografa, je povedal tiskovni predstavnik policije. 

ZAHTEVE 

Protestniki zahtevajo odstop predsednika Ivanova, zamrznitev za 5. junij napovedanih predčasnih parlamentarnih volitev in oblikovanje tehnične vlade, ki bi organizirala demokratične in verodostojne volitve. Do spopadov je prišlo, ko so protestniki poskušali prebiti policijski kordon in se napotiti proti sedežu vladajoče stranke VMRO-DPMNE. Pri tem je bilo več ljudi ranjenih. Protestniki so se nato razbežali po ulicah prestolnice. Zaradi odločitve o pomilostitvi je včeraj glavna opozicijska stranka, Socialdemokratska zveza Makedonije (SDSM), v parlament vložila pobudo za postopek odstavitve predsednika. Možnost obravnave pobude je sicer vprašljiva, saj se je parlament pred volitvami že razpustil. 

Odziv Evropske unije in ZDA 

Odločitev so sprejeli z neodobravanjem tudi v Evropski uniji in ZDA. Evrokomisar Johanes Han je pozval pravosodne institucije, da se odzovejo na nezakonito prisluškovanje in da bi moralo primer raziskati neodvisno sodstvo. Makedonija se je znašla v hudi politični krizi, ki pa se utegne v prihodnjih dneh še zaostriti. 

AFERA PRISLUŠKOVANJE 

Afera pretresa Makedonijo približno leto dni, sprožil pa jo je vodja največje opozicijske stranke (SDSM) Zoran Zaev. Slednji je objavil več deset videov in avdioposnetkov, ki kažejo na to, da je vlada pod taktirko vodje vladajoče stranke Nikole Gruevskega, se pravi v zadnjih devetih letih, prisluškovala okoli 20.000 ljudem. Med njimi so bili politiki, akademiki, novinarji in celo cerkveni dostojanstveniki. Vpletena naj bi bila tudi vodja tajne službe Sašo Mijalkov in policijska ministrica Gordana Jankulovska. Predsednik Gjorge Ivanov je vse vpletene v afero (56 oseb) pomilostil, kar je sprožilo burne proteste. Makedonski mediji poročajo, da so med pomiloščenimi poleg omenjenih še Mile Janakieski, Martin Prougjer, Zoran Zaev in Varuševski Branko Crvenkovski. To pomeni, da je med pomiloščenimi tudi vodja opozicije, ki je afero pravzaprav izpostavil. Zaeva so namreč po razkritju aretirali zaradi poskusa državnega udara, vendar je pomilostitev zavrnil. Še pred tem sta Mijalkov in Jankulovska odstopila s svojih položajev. 

DRŽAVNI UDAR 

Zaev je videe in zvočne zapise objavil februarja lansko leto pod imenom Informativne bombe, 31. januarja letos ga je premier Gruevski obtožil, da je posnetke dobil na nelegalen način in s pomočjo tujih tajnih služb. Namen tega naj bi bil državni udar, saj bi lahko s temi posnetki pač prisilil vlado k odstopu, kar pa se bo najverjetneje zdaj tudi zgodilo. Gruevski je nato podal ovadbe zaradi nasilja nad državnimi organi za štiri osebe in med njimi je bil tudi Zaev.

Arhiv Svet24
Premier Nikola Gruevski naj bi stal za prisluškovanji skoraj 20.000 ljudi.

Slednji je takoj obtožil Gruevskega in Mijalkova, da stojita za prisluškovanji. Vlado je tudi obtožil goljufanja pri volitvah, nadzora nad mediji in sodišči, montiranja političnih procesov in korupcije. Tonski zapisi njegove obtožbe v veliki meri potrjujejo. Zaev je še poudaril, da niso prisluškovali le telefonom vladajoče stranke, eden od zapisov namreč kaže, da je bila zrežirana aretacija Ljubeta Boškovskega, ki je kot vodja stranke Združeni za Makedonijo eden največjih kritikov Gruevskega. Boškovskega so aretirali leta 2011 in ga zaradi podkupovanja zaprli za sedem let. 

Prisluškovali so politikom, akademikom, novinarjem in celo cerkvenim dostojanstvenikom.

PRISLUŠKOVANJE SODELAVCEM 

Prisluškovali so tudi ožjim sodelavcem Grueskega. Med njimi sta bila policijska ministrica Gordana Jankulovska in šef kabineta Martin Protuđer, ki sicer velja za njegovega najzvestejšega privrženca. Pogovor med Protuđerjem in Jankulovsko kaže, da so javni servis MRTV, zasebni televiziji Sitel in Kanal5 ter časopis Dnevnik pod državnim nadzorom. Opozicija je do zdaj objavila približno 30 tonskih zapisov, vsak od njih razkriva zastrašujoče dimenzije nezakonitega prisluškovanja in kriminalne dejavnosti vlade Gruevskega, so zapisali makedonski mediji. Sprva so se pojavile govorice, da naj bi za posnetki stale tuje obveščevalne službe, a so strokovnjaki to takoj ovrgli, saj ni razloga za tako masoven nadzor tujih tajnih služb. Je pa res, da se je pozneje izkazalo, da so bili nekateri posnetki zmontirani, a večina je vendarle pristnih. 

ZAKAJ POMILOSTITEV 

Predsednik države Gjorge Ivanov je pomilostil vseh 56 domnevno povezanih z afero. Dejal je, da je afera pripeljala državo v krč, iz katerega se ne morejo izmotati, in da je želel s tem pomagati državi, da bi se izkopala iz krize. To seveda ni prepričalo opozicije ali Makedoncev, ki so se zaradi tega množično zbrali na ulicah Skopja.