Slovenija

Nadzorni svet NLB ima novega predsednika

J.P./STA
15. 4. 2016, 19.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nadzorni svet NLB je zaradi odstopa prvega nadzornika Janka Gedriha danes imenoval novega predsednika - to je postal Primož Karpe. Čeprav sta poleg Gedriha s položaja nadzornikov odstopila tudi Anton Ribnikar in Anton Macuh, nadzorni svet v šestčlanski zasedbi nemoteno nadaljuje svoje delo, so sporočili iz NLB.

NLB
Poleg Karpeta so v nadzornem svetu še Sergeja Slapničar, Tit A. Erker, Uroš Ivanc, Andreas Klingen in Laszlo Urban.

Gedrih, Ribnikar in Macuh so na Slovenski državni holding (SDH) pred današnjo sejo nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke (NLB) naslovili odstopno izjavo. V njej so med razlogi za odstop navedli diskreditacije in diskvalifikacije, potem ko se je odprlo vprašanje njihove primernosti za nadzornike.

Nadzorni svet se je seznanil z njihovimi odstopnimi izjavami in soglašal s skrajšanjem odpovednega roka, tako da se jim mandat zaključi z današnjim dnem, so sporočili iz največje slovenske banke.

Nadzorni svet je nato v skladu s statutom banke za novega predsednika imenoval Karpeta ter prilagodil sestave komisij in izvolil njihove predsednike ter namestnike predsednikov.

Delo poteka nemoteno

V nadzornem svetu je ostalo še šest članov, v banki pa so zagotovili, da nadzorniki nemoteno nadaljujejo svoje delo. Poleg Karpeta so v nadzornem svetu še Sergeja Slapničar, Tit A. Erker, Uroš Ivanc, Andreas Klingen in Laszlo Urban.

Nadzorni svet se je seznanil tudi s poročili komisij nadzornega sveta in podal soglasja k tistim poslom, za katere je to potrebno, kot tudi soglasja za nekatere odpise terjatev banke v skladu z njenim statutom.

Med drugim se je seznanil tudi s tekočim poslovanjem in z izvajanjem ter spremljanjem strategije skupine NLB glede slabih posojil.

NLB je na ravni skupine lani že znižala njihov obseg, in sicer za 28 odstotkov, delež slabih posojil pa s 25,1 odstotka v letu 2014 na 19,3 odstotka ob koncu leta 2015. Skupina NLB je drugo leto zapored poslovala pozitivno in ustvarila 91,9 milijona evrov dobička po davkih, k čemer so prispevale tudi vse strateške članice skupine, so še spomnili v banki.