Idrijski rudnik

Če država ne bo ukrepala, bo vložil kazensko ovadbo proti Miru Cerarju

J.P./STA
15. 4. 2016, 17.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vzdrževanje rudnika živega srebra v likvidaciji je odgovornost, ki bo trajala večno, dokler bo obstajala ta država, je zaplete okrog rudnika komentiral župan Občine Idrija Bojan Sever. Poudaril je, da bi morali "birokrati to speljati". Če ne bo rešitve, bo kazensko ovadil predsednika vlade in druge odgovorne.

Polona Krušec
Boris Sever, župan Idrije

Po županovem mnenju so bile rešitve že od samega začetka samo tri - ukinitev likvidacije rudnika, da se izvrši sklep vlade iz junija 2014 ali z razpisom najti koncesionarja, ki bi od države prevzel upravljanje z rudnikom.

"Mi smo ponujali rešitev, da bi se lahko prijavila naša Komunala, ki bi prevzela tudi vse zaposlene v rudniku," je še pojasnil idrijski župan. Če država ne bo ukrepala, če ne bo izpolnjevala nalog in bodo ogrožena življenja v Idriji, bo župan vložil kazensko ovadbo proti predsedniku vlade in drugim odgovornim.

Ne prejemajo mesečnih dohodkov

Zaposleni v Rudniku živega srebra v likvidaciji še vedno ne prejemajo mesečnih dohodkov, čeprav je denar zanje na državnem nivoju zagotovljen. Denar je sicer na posebni postavki ministrstva za gospodarstvo, vendar je 450.000 evrov po ocenah idrijske občine premalo za pokritje vseh stroškov. Tekoče vzdrževanje rudnika naj bi namreč stalo med 700.000 in 800.000 evrov.

Sklep, da mora Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, javni zavod, ki sodi pod okrilje ministrstva za kulturo, bdeti nad aktivnostmi vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringom vplivnega območja rudnika Idrija, je že septembra 2014 sprejela ministrska ekipa Alenke Bratušek, Cerarjeva vlada pa mu je pritrdila.

Sredi marca je vlada poudarila, da mora Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija začeti z izvajanjem nalog. Na ministrstvu za kulturo so izrazili pomisleke, da se javni zavod, ki se je ob ustanavljanju znašel pod okriljem ministrstva za kulturo, ne more ukvarjati z rudarstvom.

Ministrstvo za kulturo je ugotovilo, da obstajajo težave pri izvedljivosti sklepov vlad, ker ministrstvo ne more in ne sme nalog izven njegovih zakonsko določenih pristojnosti izvršiti na način, da bi zagotovilo ustrezne pravne podlage in pogoje za prenos nalog izvajanja monitoringa v vplivnih območjih štirih rudnikov v zapiranju na Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. Prav tako se pojavljajo težave, da bi sprejelo sanacijo Rudnika živega srebra Idrija - v likvidaciji v svojo izključno pristojnost in financiranje.

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar se bo v ponedeljek sestala s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, saj ta meni, da ne izvaja navodil vlade. Njena ministrska prihodnost je pod vprašajem.