Kronična opravičila

Zahtevajo, da nekdanja direktorja Teša na zaslišanje privedejo s silo

G.G./STA
15. 4. 2016, 14.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Preiskovalna komisija za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je sklenila, da od pristojnega sodišča zahteva, da nekdanja direktorja Teša Simona Tota in Petra Dermola na zaslišanje privede s silo. Tot in Dermol bi morala biti danes zaslišana, a sta se opravičila, nista pa priložila ustreznega dokazila.

STA/Mediaspeed
Zaslišanje Tota (levo) in Dermola je zdaj predvideno za 10. maj.

Kot je v sporočilu za javnost pojasnil predsednik preiskovalne komisije Matjaž Hanžek, bi morala biti Tot in Dermol danes zaslišana, a sta se oba opravičila. Tot je komisiji opravičilo, da se seje ne more udeležiti, posredoval v torek, Dermol pa v četrtek pozno zvečer prek elektronske pošte.

"Nobena od prič pred zaslišanjem k opravičilu ni priložila ustreznega dokazila, čeprav je k temu zavezana v skladu z 244. členom zakona o kazenskem postopku, ki se za tak primer uporablja pred preiskovalno komisijo na podlagi 19. člena zakona o parlamentarni preiskavi," je poudaril Hanžek.

Zato je komisija soglasno sklenila, da zahteva od pristojnega sodišča, naj odredi, da se obe priči privede s silo na ponovno zaslišanje.

Tot in Dermol sta sicer pred komisijo že pojasnila svoje videnje na projekt izgradnje šestega bloka v Šoštanju, ki se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov podražil na 1,428 milijarde evrov. Ker sta oba za predstavitev porabila preveč časa, ju člani komisije niso uspeli zaslišati.