Gospodarsko sodelovanje

Minister Počivalšek odhaja v Rusijo

J.P./STA
15. 4. 2016, 16.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se skupaj z delegacijo odpravlja na obisk v Rusijo. Obisk v Moskvi in Kazanu je namenjen poglobitvi gospodarskega sodelovanja med državama ter "ohranitvi dobrih odnosov z našo največjo zunanjetrgovinsko partnerico zunaj EU in Zahodnega Balkana".

STA
Prvič v Rusiji kot minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Že v nedeljo se bo Počivalšek ob svojem prvem obisku v Rusiji v vlogi ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo srečal s slovenskimi podjetji, ki poslujejo v tej državi.

Trije naporni dnevi

V ponedeljek zjutraj se bo sestal z rektorjem moskovske državne univerze Lomonosova Viktorjem Sadovničim in dekanom moskovske šole ekonomike MGU Lomonosova Aleksandrom Nekipelovom. Sledilo bo srečanje s predsednikom ruske investicijske agencije RIA Jurijem Spiridonovim ter podpis memoranduma o sodelovanju med agencijama Spirit in RIA.

Počivalšek se bo na isti dan sestal z ruskim ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovim ter ministrom za industrijo in trgovino Denisom Manturovim. V poznih popoldanskih urah bo potekalo še srečanje delegacije s predstavniki banke VTB, zvečer pa sprejem Slovenske turistične organizacije (STO) v hotelu Ritz v Moskvi.

Torek bo namenjen ogledu Zvezdnega mesta in srečanju ministra z vodjo centra za izobraževanje kosmonavtov Jurij Gagarin (GCTC) Jurijem Lončakovim, pozno popoldne pa bo delegacija odletela v Kazan. Slovenija si namreč želi okrepljenega gospodarskega sodelovanja tudi z drugimi ruskimi regijami.

V sredo se bo Počivalšek srečal s predsednikom Republike Tatarstan Rustamom Minihanovim, popoldan pa še s tamkajšnjim gospodarskim ministrom Artjomom Zdunovim. Popoldne bo v spremstvu tatarstanskega ministra za informatizacijo in zveze Romana Šajhutdinova obiskal tehnološki park ter se kasneje srečal še z ministrom za kmetijstvo in prehrano Maratom Ahmetovim.

V delegaciji so poleg Počivalška med drugim tudi slovenski veleposlanik v Rusiji Primož Šeligo, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti ter v. d. direktorja agencije Spirit Gorazd Mihelič.