Svet

Kremelj se je opravičil časniku Süddeutsche Zeitung

M.K./STA
15. 4. 2016, 15.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kremelj se je opravičil za izjave ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je nemški dnevnik, ki je prvi objavil dokumente iz afere Panamski dokumenti, v lasti ameriške banke Goldman Sachs.

Arhiv
Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja

Časnik Süddeutsche Zeitung je sicer v večinski lasti nemškega medijskega holdinga.

Vladimir Putin je v četrtek v svojem letnem televizijskem nastopu, v katerem odgovarja na vprašanja državljanov, ponovil svoje stališče, da gre pri aferi Panamski dokumenti za provokacijo in da za časnikom Süddeutsche Zeitung stoji ameriška banka Goldman Sachs. Ocenil je, da v teh dokumentih ni obtožb, temveč sama namigovanja in da gre za "metanje peska v oči ljudi".

Ruski mediji so obširno poročali, da stoji za afero ameriška vlada, Putin pa je dodal, da je cilj afere destabilizacija Rusije pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami.

A danes je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov moral priznati napako, kar je sila redko.

Süddeutsche Zeitung je podružnica založbe Süddeutsche Verlag, ta pa je v večinski lasti vodilnega nemškega medijskega holdinga Südwestdeutsche Medien Holding.

"Gre za našo napako, mojo napako, napako tistih, ki smo Putinu pripravili informacije o tem," je povedal Peskov ter dodal: "Res je šlo za nepotrjeno informacijo, nismo je preverili in jo le izročili predsedniku...kar zadeva lastništvo časnika."