Energetika

V ponedeljek ne bo stavke

J.P./STA
15. 4. 2016, 19.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Stavke v energetiki v ponedeljek ne bo. Predstavniki Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije so se danes popoldne sestali s predstavniki vladne strani in se dogovorili, da bodo nadaljevali socialni dialog. V ponedeljek stavke zato ne bo, naslednji sestanek pa bo v torek, so sporočili iz sindikata.

STA
Sindikat je poskušal tudi v Tešu omejiti proizvodnjo električne energije, vendar jim direktor Teša Arman Koritnik tega ni dovolil.

V ponedeljek bi se morala v energetiki nadaljevati splošna stavka, ki se je začela 4. aprila. Tokrat naj bi po načrtih potekala v zaostreni obliki - s štiriurno prekinitvijo dela in omejevanjem proizvodnje elektrike v Dravskih in Soških elektrarnah. A sindikat se je danes odločil, da v ponedeljek stavke ne bo.

Vlada je pripravljena nadaljevati pogovore v skladu s pozivi sindikata

Predstavniki stavkovnih odborov so namreč ugotovili, da je vlada pripravljena nadaljevati pogovore v skladu s pozivi sindikata, zato so vodilnim podelili poln mandat za pogovore o iskanju rešitev za izpolnitev stavkovnih zahtev.

V skladu s tem so se predstavniki sindikata danes popoldne sestali s predstavniki ministrstva za infrastrukturo, ministrstva za finance, Slovenskega državnega holdinga in energetske zbornice ter se dogovorili, da bodo nadaljevali socialni dialog.

Naslednji sestanek bo v torek, v ponedeljek pa stavke ne bo. Stavka se bo sicer po načrtih končala v četrtek, ko se bo še nekoliko zaostrila - predvidena je namreč šesturna prekinitev dela in omejevanje proizvodnje. Kakšne načrte ima sindikat glede četrtka, danes ni sporočil.

Sindikat na podlagi poročil s terena ugotavlja, da je stavka doslej potekala v skladu z napovedmi in izdanimi navodili. Stavkovni odbor je "izpade in nezakonita dejanja vodstva Teša" ob izvedbi stavke ocenil za skrajno nedopustna in nesprejemljiva, so zapisali.

Sindikat je poskušal ta teden tudi v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) omejiti proizvodnjo električne energije, vendar jim direktor Teša Arman Koritnik tega ni dovolil, saj je Teš sistemska elektrarna.

V okviru tokratne stavke so sicer minili štirje dnevi s stavkovnimi aktivnostmi, stavki pa se je vsak dan pridružilo okoli 3000 zaposlenih. Drugi steber, nad katerim bdi Gen energija (med drugim Nuklearna elektrarna Krško in Termoelektrarna Brestanica) v stavki ne sodeluje.