Slovenija

Ob čistilni obrat za sušenje odpadnega blata

M.Ž.
17. 4. 2016, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Novomeška občina je v sklopu projekta odvajanja in čiščenja odpadnih voda v porečju Krke pod streho spravila še tretjo in zaključno fazo ter predlani povečano in tehnološko prenovljeno osrednjo čistilno napravo v Ločni nadgradila z objektom za sušenje odpadnega blata.

M. Ž.
Z novim obratom in sušenjem bodo na letni ravni količino odloženega blata z 2500 ton zmanjšali na okoli 500 do 600 ton.

Vredna je bila 2,16 milijona evrov (brez DDV), 85 odstotkov so dobili iz kohezijskih sredstev, razliko pa sta pokrili država in občina.

Zbrane na odprtju sta nagovorila tudi novomeški župan Gregor Macedoni in direktor direktorata za vode in investicije Leon Behin.

»Nov objekt obsega tri tehnološke sklope. Prvi je kogeneracija, kjer s pomočjo generatorja, ki za primarni vir uporablja zemeljski plin, proizvajamo električno energijo za potrebe delovanja čistilne naprave. Stranski produkt je toplota, ki jo koristimo za sušenje blata. Drugi sklop je postrojenje za sušenje blata. Z vpihovanjem toplega zraka posušimo blato na minimalno 90 odstotkov suhe snovi. Tretja stopnja pa je čiščenje zraka,« je pojasnil direktor novomeške komunale Gregor Klemenčič.

Z novim obratom in sušenjem bodo na letni ravni količino odloženega blata, ki je zdaj končalo kot odpadek na deponiji v Leskovcu, z 2500 ton zmanjšali na okoli 500 do 600 ton in se bo zdaj uporabilo kot gorivo za sežig v Salonitu Anhovo.