Magnituda 7,8

VIDEO: V potresu umrlo več kot 70 ljudi

G.G./STA
17. 4. 2016, 08.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ekvador je v soboto stresel močan potres z magnitudo 7,8, ki je zahteval najmanj 77 življenj. Tla so se zatresla okoli 19. ure po krajevnem času (ob 2.00 po srednjeevropskem času) blizu obalnega mesta Muisne. Oblasti so v šestih pokrajinah razglasile izredne razmere in vpoklicale vojsko.

Twitter

Profimedia
Porušena stavba v Quitu.

Najmočnejši potres v Ekvadorju v zadnjih desetletjih je po prvih podatkih povzročil veliko gmotno škodo. V največjem ekvadorskem mestu Guayaquil, ki je okoli 300 kilometrov od žarišča, se je porušil most in pod sabo pokopal avtomobil. Zgradbe so se zamajale tudi v prestolnici Quito.

Izredne razmere so razglasili v šestih najhuje prizadetih pokrajinah. Policija, vojska in civilna zaščita so na najvišji stopnji pripravljenosti za zaščito življenj državljanov.

Tihomorski center za opozarjanje pred cunamijem na Havajih je za pacifiško obalo Ekvadorja in Kolumbije izdal opozorilo pred popotresnimi valovi, a ga je kmalu preklical.

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je zaradi potresa skrajšal obisk v Italiji in se vrača v domovino. Na Twitterju je pozval k miru in redu ter izrazil sožalje svojcem žrtev.

Profimedia
Reševanje voznika iz voznika, ki je ostal ujet v avtomobilu, potem ko se je porušil most.

Ekvador leži blizu stičišča tektonskih plošč, na območju pa so od leta 1900 zabeležili že sedem potresov z magnitudo 7,0 ali več. V potresu marca 1987 je umrlo okoli 1000 ljudi. Tresenje tal so čutili tudi v sosednjih Peruju in Kolumbiji, vendar od tam ne poročajo o žrtvah. Perujske oblasti so prebivalce obalnih predelov pozvale, naj ne hodijo na obalo.