Slovenija

Mramor na IMF izpostavil priznanja za uspehe Slovenije

STA
16. 4. 2016, 22.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Finančni minister Dušan Mramor je v pogovoru za STA v Washingtonu, kjer se udeležuje spomladanskega srečanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, izpostavil priznanja sogovornikov za uspehe politike vlade v letu 2015, vendar pa izpostavil problem zmanjšanja evropskih sredstev, o čemer "intenzivno" govori z evropskimi kolegi.

sta
Finančni minister Dušan Mramor

"Pogovori so bili odkriti in dali so nam priznanje za dosedanje uspehe predvsem v letu 2015. Opozorili smo na precej spremenjene razmere v letu 2016, predvsem zaradi začetka nove finančne perspektive in na vse aktivnosti, ki jih vodimo, da bi kar najbolj nevtralizirali ta negativni vpliv zmanjšanja evropskih sredstev za Slovenijo. Pripravljeni so nam pomagati in se dogovarjamo za tehnično pomoč na določenih področjih, recimo na davčnem," je povedal minister.

Slovenija več ni v težavah, kot je bila pred dvema letoma, kljub temu pa bo morala opraviti nekaj nalog, da ohrani rast in utrdi sistem, je dejal Mramor. Nadaljeval je, da gre za dve glavni zadevi, ki sta že naslovljeni nacionalnem reformnem programu, ki ga je vlada sprejela v četrtek.

"Prva je dolgoročna fiskalna vzdržnost zaradi demografije, kamor sodijo zdravstveni in pokojninski sistem, dolgotrajna oskrba in visoko šolstvo. Drugo pa je poslovno okolje in imamo navedeno vrsto zadev, kako bomo zmanjšali administrativne ovire za izboljšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva," je dejal minister in v zadnji sklop uvrstil tudi prestrukturiranje na davčnem in sodnem področju.

Problem Slovenije oziroma tistih, ki jo ocenjujejo, pa je tudi v perspektivi. "Ko pogledamo trde podatke, ne pa tiste, ki slonijo na percepciji, smo kar dobri," je dejal minister in povedal, da je konkurenčnost poslovnega okolja v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami boljša, kot je na primer percepcija oziroma dojemanje tistih, ki sodijo na podlagi vprašalnikov, ki jih izpolnjujejo na primer direktorji podjetij ali pravniške hiše.