Svet

Virus zika - grožnja svetovnemu zdravju

Žiga Kariž
4. 2. 2016, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek razglasila, da virus zika predstavlja nevarnost za javno zdravje po vsem svetu in da je zato potreben nujen in usklajen odgovor.

Reuters
Mikrocefalije se ne da zdraviti, lahko se le lajšajo njeni simptomi.

Virus zika so znanstveniki odkrili leta 1947 na območju Ugande. Do leta 2015 so zanj bolj ali manj vedeli zgolj raziskovalci in znanstveniki, ko se je razširil po Južni, Srednji in Severni Ameriki, pa je postal največji sovražnik svetovnega zdravja.

Znanstveniki menijo, da naj bi se virus zika prenašal tudi preko spolnih odnosov.

Virus, za katerega so zdravniki še lani menili, da povzroča zgolj blag glavobol, srbečico, vročino in slabost, ki trajajo vsega tri dni, naj bi bil, glede na nova dognanja, kriv za porast pojava mikrocefalije. Gre za prirojeno napako pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo in možgani, posledice pa so lahko vse od motenj fine motorike, motorične koordinacije, do težke mentalne abnormalnosti, od avtizma do blagih hiperaktivnostnih stanj.

Brez znanstvenih dokazov

Margaret Chan, generalna direktorica WHO, je po kriznem srečanju predstavnikov WHO in prizadetih držav ter mednarodnih strokovnjakov razglasila, da gre za globalno nevarnost za javno zdravje, saj "obstaja močan sum o vzročni povezanosti okužbe z virusom zika med nosečnostjo in mikrocefalijo, čeprav znanstveno ni dokazana". Vsi so se strinjali, da je treba nujno uskladiti mednarodna prizadevanja pri preiskavah in za boljše razumevanje tega odnosa.

Cepiva ni

Kot prednostni nalogi je navedla zaščito nosečnic in njihovih še nerojenih otrok ter nadzor nad komarji, ki prenašajo virus. Nosečnicam svetuje, naj odložijo potovanja na območje, kjer je razširjen virus. Nosečnicam, ki živijo na teh območjih, pa, naj se posvetujejo z zdravnikom in se zaščitijo pred piki komarjev z repelenti. A hkrati so pri WHO poudarili, da trenutno ni niti cepiva niti hitrih in zanesljivih diagnostičnih testov zanj ter da ljudje na virus v novih državah, kamor se širi, niso imuni.

 4000 primerov mikrocefalije so v Braziliji zabeležili od oktobra 2015 do danes. 

Tudi v Evropi

Med državami, kamor se virus širi, so po novem tudi evropske države. Kmalu po tem, ko se je v javnosti začelo o virusu malce bolj obširno poročati, so javili, da naj bi primer okužbe zaznali na Danskem, pred nekaj dnevi naj bi okužbo zabeležili tudi v Avstriji. Da je celotna zadeva postala še bolj resna, so poskrbeli ameriški znanstveniki, ki sumijo, da se virus lahko prenaša tudi s spolnimi odnosi.

Nakup virusa prek spleta

Kdorkoli bo želel izvajati teste na okuženost z virusom, izdelati zdravilo ali cepivo, bo najprej potreboval virus. A to ni problem. Za malo manj kot 600 evrov ga lahko kupite preko spleta pri organizaciji ATCC, ki je bila leta 1925 ustanovljena na pobudo znanstvenikov, da bi lahko na enem mestu shranjevali vse pomembne biomateriale, ki jih potrebujejo za svoje raziskave. Da bi virus lahko kupili, morate organizaciji najprej dokazati, da imate vsa potrebna dovoljenja in primerno okolje, kjer lahko z virusom ravnate. Potem potrebujete le še dovolj denarja, da zaženete raziskave.

Reuters
Cena virusa zika na spletu je 600 evrov.

Rockefellerji, virus zika in zarota

Zanimivo pa je, da je virus v ATCC prinesla organizacija – Rockefeller Foundation, dobrodelna ustanova, ustanovljeno leta 1913, katere glavna naloga je  glede na njihovo spletno stran  zagotavljanje dobrobiti za vse človeštvo.Vrednost te dobrodelne in neprofitne organizacije, ki jo je ustanovil nekoč najbogatejši zemljan John D. Rockefeller in ki jo danes vodi njegov potomec David Rockefeller, naj bi danes znašala okoli štiri milijarde evrov. Čeprav strokovnjaki trdijo, da fundacija s širitvijo virusa nima nič in da tudi s distribucijo virusa preko ATCC ne bo nič zaslužila, pa so se po spletu že pojavila namigovanja, da gre tudi tokrat za veliko globalno zaroto.