Svet

Tarča teroristov, ki so prišli do Berlina po balkanski poti, tokrat Alexanderplatz in Checkpoint Charlie

STA/G.G.
4. 2. 2016, 19.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Policija je v več nemških mestih izvedla racije proti domnevnim islamskih skrajnežem. Policisti so iskali štiri Alžirce, ki naj bi bili povezani s skrajno Islamsko državo. Aretirali so dva Alžirca ter dve ženski, dve osebi pa so le zaslišali, poroča nemški Deutsche Welle. Policija je namreč dobila namig o načrtovanem terorističnem napadu na Berlin.

Reuters
Policisti so odpeljali enega od osumljencev.

Racije, v katerih je sodelovalo okoli 450 policistov, so izvedli v štirih stanovanjih in dveh podjetjih v Berlinu ter v centrih za begunce v Hannovru in mestu Attendorn v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija.

Glavnega osumljenca, 35-letnega Alžirca, ki naj bi bil vodja celice, so prijeli v centru za begunce v Attendornu. Povezan naj bi bil z Islamsko državo, uril pa naj bi se v Siriji. V Evropo naj bi prišel lani jeseni preko t. i. balkanske poti, pri čemer se je izdajal za begunca. Alžirske oblasti so razpisale nalog za njegovo aretacijo zaradi suma članstva v IS. V Attendornu so danes aretirali tudi njegovo soprogo, za katero je Alžirija prav tako razpisala zaporni nalog zaradi suma članstva v IS, poroča dpa.

Drugega Alžirca, starega 49 let, so prestregli v nemški prestolnici, povod za aretacijo pa so bili ponarejeni osebni dokumenti. v Berlinu so poleg tega aretirali še neko žensko, ki pa naj ne bi sodelovala pri načrtovanju napadov.

Policija je v Hannovru in Berlinu zaslišala tudi preostala dva alžirska osumljenca, a ju ni aretirala. Razlog za to zaenkrat ni znan, piše dpa. Eden od njiju naj bi imel stike z islamskimi skrajneži v Belgiji, najmanj enkrat je potoval v bruseljsko predmestje Molenbeek, kjer so živeli ali so bili začasno nastanjeni nekateri od terorističnih napadalcev na Pariz novembra lani.

Reuters
Tarča napada naj bi bil znameniti trg Alexanderplatz.

Osumljenci povezani z Islamsko državo

Policija je namig, da se pripravljajo teroristični napadi, dobila od domače obveščevalne službe BfV, preiskave pa naj bi potekale že več tednov. Policija je dobila informacije, da so vsi osumljenci povezani z Islamsko državo in da so se dogovarjali za srečanje v Berlinu, kjer naj bi nato tudi izvedli napade.

Berlinsko tožilstvo je sporočilo, da je bilo obveščeno o "konkretnem" načrtu za napad na nemško prestolnico. Nemški časnik Bild je sicer poročal, da so skrajneži nameravali napasti osrednji berlinski trg Alexanderplatz, nemška tiskovna agencija dpa pa, da naj bi bil tarča med turisti zelo priljubljen mejni prehod med Vzhodnim in Zahodnim Berlinom, t. i. Checkpoint Charlie.