Svet

Za Sirijo zbrali devet milijard evrov

STA
4. 2. 2016, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na donatorski konferenci v Londonu za pomoč Sircem so se danes udeleženci zavezali, da bodo sirskemu prebivalstvu namenili več kot deset milijard ameriških dolarjev (devet milijard evrov), je sporočil britanski premier David Cameron in dodal, da gre za največjo vsoto, ki so jo kdajkoli v enem dnevu zbrali v odgovor na humanitarno krizo.

Profimedia
Na donatorski konferenci so bili tako britanski premier David Cameron kot nemška kanclerka Angela Merkel in norveška premierka Ema Solberg.

Cameron je poudaril, da današnji dosežek ne pomeni rešitve za sirsko krizo, saj je treba doseči politično tranzicijo."Z današnjimi zavezami pa je naše sporočilo ljudem iz Sirije in v regiji jasno - stali vam bomo ob strani in vas podpirali, kolikor časa bo treba," je dejal.

To je bila že četrta donatorska konferenca po izbruhu državljanske vojne v Siriji leta 2011. Ker begunski val vedno bolj obremenjuje Evropo, je namen med drugim čimbolj podpreti države v regiji, ki gostijo sirske begunce, s poudarkom na izobraževanju in zaposlovanju.

Konferenco je gostil britanski premier, udeležilo pa se je je več kot 70 svetovnih voditeljev, med njimi slovenski premier Miro Cerar. Slovenija je najavila donacijo v višini 200.000 evrov.