Svet

Rusija obtožuje Turčijo, da načrtuje invazijo na Sirijo

T.C.
4. 2. 2016, 17.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da dogodki na turško-sirski meji nakazujejo, da se Turčija pripravlja na vojaško invazijo na Sirijo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Beležimo vse več znakov, da se turške sile tajno pripravljajo na neposredne vojaške akcije v Siriji," je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva, generalmajor Igor Konašenkov.

Turčija naj bi po njegovih besedah pripravljala več nadzornih točk na meji s Sirijo, preko katerih bi lahko izvedli vojaški vdor v Sirijo. Tovrstne priprave so "namenjene omogočanju hitrih premikov vojaških konvojev z oborožitvijo in strelivom ter za hiter transport in evakuacijo osebja", je dejal.


Dodal je še, da je rusko obrambno ministrstvo objavilo "neizpodbitne video dokaze o turških samohodnih artilerijskih enotah, ki obstreljujejo sirska naselja na severnem delu sirske pokrajine Latakija.

"Zmedeni smo, ker so običajno zgovorni predstavniki Pentagona, Nata in skupin, ki naj bi ščitile pravice sirskega ljudstva, tiho, kljub našim pozivom, naj se na tovrstna dejanja odzovejo," je še dejal Konašenkov.

Ruske sile od jeseni izvajajo letalske napade v Siriji. Kot pravijo, so edini pravi borci proti džihadistom Islamske države, medtem ko kritiki na drugi strani menijo, da napada predvsem opozicijske sile režimu Bašarja al Asada.

S tem posredovanjem so se močno zapletli tudi ruski odnosi s Turčijo, še posebej pa so se zaostrili, ko je Turčija sestrelila rusko bojno letalo, ker naj bi kršilo turški zračni prostor. Odtlej se vrstijo medsebojne obtožbe med Moskvo in Ankaro, kdo bolj rešuje situacijo v Siriji in kdo bolj pomaga skrajnežem.

Danes se je situacija zaostrila tudi zato, ker Turčija Rusiji ni dovolila izvesti t. i. opazovalnega preleta preko svojega ozemlja, ki ga je Moskva predlagala v okviru sporazuma Odprto nebo (Open Skies). Kot navajajo v Moskvi, so jih zavrnili, ker niso mogli doseči dogovora glede poteka preleta.

Rusko obrambno ministrstvo je poleg tega kritiziralo mednarodno koalicijo pod vodstvom ZDA, da je od 1. do 3. februarja izvedla le 12 letalskih napadov v petih sirskih pokrajinah, medtem ko je Rusija ta mesec zadela že 875 "terorističnih ciljev" v Siriji.

"V zadnjih dneh smo spet poslušali absurdne očitke, da ruska letala napadajo le območja, kjer ni terorističnih skupin. Na drugi strani pa na območju Rake praktično ni poletov in bombnih napadov tako imenovane koalicije proti Islamski državi," je bil kritičen Konašenkov.

Na drugi strani pa se je na obtožbe Moskve že odzval turški premier Ahmet Davutoglu, ki je opozoril, da je zaradi zadnjih napadov Asadovih režimskih sil ob pomoči Rusije z območja Alepa na severu Sirije zbežalo na deset tisoče novih beguncev. Večina pa jih beži proti Turčiji, je opozoril Davutoglu danes v Londonu, kjer poteka donatorska konferenca za Sirijo. Kot je še dodal, so podporniki Asada prav tako kot Asad sam krivi "vojnih zločinov", kar je očitno letelo na Rusijo.

V Londonu so poleg tega vse glasnejše kritike, da so zaradi ofenzive sirskih vladnih sil in milic ob podpori russkih letal na območju Alepa morali prekiniti mirovna pogajanja, ki so pod okriljem ZN potekala v Ženevi. ZDA in Francija sta Asadu in Rusiji očitala "torpediranje" pogajanj, ki naj bi se sicer predvidoma nadaljevala 25. februarja.

Arhiv
Po napadih v Franciji sta Zahod in Rusija začela zbliževati stališča glede Sirije.