Zanimivosti

Kateri letni čas ste?

sn
4. 2. 2016, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tako kot določene barve naš videz polepšajo, ga druge lahko v enaki meri skvarijo. Zato je dobro vedeti, katere barve so tiste, ki bodo naši koži in lasem vdihnile življenje, svežino, živahnost in lepoto. Malce poduka v to smer je vedno dobrodošlo

profimedia
Ob pravih barvah je koža videti sveža, ob napačnih utrujena.

Ključ do boljšega videza je v izbiri barve, ki laska našemu tenu. Kadar pametno izberemo barve, koža dobi poseben sijaj in na najboljši način poudari našo lepoto.

Kadar izberemo oblačila v barvi, ki naši koži ne ustreza, so posledice neugodne: koža deluje utrujeno, podočnjaki postanejo vidnejši, do izraza lahko pride podbradek, zobje so videti zabarvani. In nasprotno – ob pravih barvah je koža videti sveža, oči bistre, lasje se svilnato bleščijo 

PREPROST PREIZKUS

Določanje tipa koža je preprosto. Snemite ves nakit in z nohtov odstranite lak. Na eno roko si nadenite srebrn prstan ali uro, na drugo zlat nakit. Na dnevni svetlobi dvignite najprej eno roko in si oglejte, kako je videti nakit na njej. Če ima koža hladen ton, bo nakit iz srebra ali belega zlata na njej videti lepše od zlatega. In obratno: toplim tonom ustreza nakit v zlati barvi.

Pri določanju barve kože si lahko pomagamo tudi z navadnim belim papirjem. Na dnevni svetlobi dajte roko nad list. Obrnite jo naokoli, da vidite notranjo stran dlani in podlakti. Če barva vleče na rožnato ali modro, gre za hladne tone. Če je niansirana rumeno ali oranžno, gre za tople.

KATERI LETNI ČAS SEM?

Zdaj ko veste, ali je vaš tip kože topli ali hladni, lahko ugotovite, pod kateri letni čas spadate, upoštevajte pa še barvo las in oči. Letni časi so razdeljeni prav po hladnih in toplih tonih. Hladni sodijo k zimi in poletju, jesen in pomlad pa sta topli.

ZIMA

Vaša koža je bleda, porcelanasta, če je olivne barve, ima ta hladen podton. Med kožo, lasmi in očmi je veliko kontrastov. Po navadi gre za rjavolaske ali črnolaske s temnimi očmi in svetlo kožo. Prave barve za vas so v intenzivnih odtenkih in tiste, ki so že same po sebi bogate: mornarsko modra, smaragdno zelena, temno rdeča, močna rožnata, črna … Izogibajte pa se zemeljskim tonom in diskretnim barvam, kot so bež, nežno oranžna in siva.

1 barva pristaja prav vsem tipom kože, las in oči: zapeljiva barva jajčevca.

POLETJE

Vaša podlaket ima rožnate podtone, koža je bleda in hitro pordeči. Najpogosteje gre za naravne svetlolaske svetlih oči ali belopolte rjavolaske s svetlimi očmi. Vaše barve: nevtralne in pastelne; umazano rožnata, nežna modra ali bledo rumena. Močne barve koži ne pristajajo, še najmanj rdeča in oranžna.

JESEN

Jesenski tip ste, če ima podlaket zlate podtone v barvi breskve. Po navadi gre za rdečelaske z jantarjevimi ali sivimi očmi. Vaše barve so bogate zlate in zemeljske, olivno zelena, temno siva, še posebej barve gorčice, oranžne buče ali zrelega kostanja.

POMLAD

Vaša nadlaket ima kremasto svetel nadih ali slonokoščen odtenek. Verjetno ste svetlolaska svetlih oči, morda modrih ali zelenih, in s pegicami po nosu in licih. Čimvečkrat oblecite barvo breskve, zeleno, turkizno, rdečo ali barvo spominčice, izognite pa se črni, beli in zamolklim barvam.