Svet

Živega so zažgali! Za kazen dosmrtna ječa

STA
4. 2. 2016, 15.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sodišče je obsodilo dva Izraelca na dosmrtno ječo, še enega pa na 21 let zapora zaradi krutega umora palestinskega mladoletnika. Žrtev so živo zažgali. Šlo je sicer za incident v sklopu nasilnih dejanj, ki so vodila v izraelski napad na Gazo leta 2014.

Nesrečni Mohammed Abu Hdeir.

Trojica je v vzhodnem Jeruzalemu ugrabila 16-letnega Palestinca Mohameda Abu Hdeirja, ga zvlekla v avto in ga pretepla do nezavesti. Zatem so ga odpeljali do bližnjega gozda, kjer so ga živega zažgali.

Na sodišču so dejali, da je bilo njihovo dejanje odziv na smrt treh izraelskih najstnikov, ki so jih mesec poprej ustrelili na Zahodnem bregu.

Dva Izraelca sta bila v času dejanja še mladoletnika, stara 16 let, zato sodišče ni objavilo njunih imen. Pri zločinu pa je z njima sodeloval tudi njun sorodnik, 31-letni Josef Haim Ben David. Vsi trije naj bi pripadali ultraortodoksni judovski sekti.

Najmlajši, ki naj bi v času, ko sta druga dva žrtev zažgala, ostal v avtu, je dobil 21 let zapora, druga dva pa najvišjo možno kazen, dosmrtno ječo. Za Ben Davida sicer še ugotavljajo, ali je bil v času dejanja priseben, saj ima hude psihične težave. Tudi najmlajši naj bi imel psihične težave.

Starša žrtve sta se na razsodbo že odzvala kritično, predvsem zaradi obsodbe najmlajšega obtoženca na po njunem mnenju le 21 let zapora. Zahtevala sta tudi, da država poruši njihove domove, kot to sicer naredi v primeru palestinskih napadalcev,