Svet

Policija ne sme shranjevati prstnih odtisov migrantov

G.G.
4. 2. 2016, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Avstrijski policisti so ogorčeni. Uredbe jim določajo, da migrantom sicer lahko vzamejo prstne odtise, ne smejo pa jih shraniti.

Reuters
Jemati prstne odtise in jih ne shranjevati. Nekoristno, trdijo avstrijski policisti.

Shranjevanje prstnih odtisov migrantov je dovoljeno le na zunanjih mejah EU, torej se z istimi težavami soočajo tudi slovenski policisti. "Uredba Eurodac namreč predvideva, da se odtisi odvzamejo tistim, ki nedovoljeno vstopijo iz tretjih držav na območje države članice. Ta pogoj pa ni izpolnjen pogoj v primeru nedovoljenega vstopa iz Hrvaške," so že pred meseci pojasnili tudi na slovenski policiji, zaradi česar ne jemlejo prstnih odtisov. Shranijo se osebni podatki iz potnega lista ali osebne izkaznice, v kolikor pa oseba nima dokumentov, policisti zabeležijo podatke, ki jih pove v razgovoru, osebo slikajo, sliko pa vstavijo v odločbo o določitvi zadrževanja.

Če pa migrant zaprosi za mednarodno zaščito, se postopek (vključno z zajemom odvzemom prstnih odtisov in vnosom v Eurodac) izvaja na ministrstvu za notranje zadeve.

Avstrijski policisti zato menijo, da opravljajo Sizifovo delo, ko jemljejo prstne odtise, ki jih ne smejo shraniti.

Težava pa je, da je prav tam, na meji med Grčijo in Turčijo na primer, nadzor najbolj luknjast in se predpisi v veliki meri ne izpolnjujejo.