Svet

Kdo spodkopava mirovna pogajanja o Siriji?

STA
4. 2. 2016, 08.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

ZDA in Francija sta vladi sirskega predsednika Bašarja al Asada in Rusiji očitala spodkopavanje mirovnih pogajanj o Siriji, ki so jih v sredo prekinili, nadaljevala pa se bodo predvidoma 25. februarja.

Ruski predsednik Vladimir Putin

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je v sredo Damask in Moskvo obtožil "torpediranja" mirovnih naporov z vojaško ofenzivo blizu sirskega Alepa. Napovedal je, da bodo velesile na današnji donatorski konferenci v Londonu za pomoč Sircem opravile temeljito razpravo o ravnanjih Rusije in sirske vlade.

V Damasku so sporočili, da so prekinili ključno dobavno pot med turško mejo in Alepom na severu Sirije s pomočjo ruskih letalskih napadov. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v sredo dejal, da ne vidi razloga za končanje ofenzive, dokler ne premagajo teroristov.

Ameriški državni sekretar John Kerry je medtem poudaril, da napori sirske vlade za zavzetje ozemlja, medtem ko naj bi potekala mirovna pogajanja, kažejo na to, da Damask pogovorov ne jemlje resno. Po njegovih besedah ofenziva sirskih vladnih sil ob pomoči ruskih zračnih napadov nakazuje na namero za iskanje vojaške in ne politične rešitve krize.

Po večdnevnih neuspešnih prizadevanjih, da bi za isto mizo posedel predstavnike sirske vlade in opozicije, je posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura v sredo sporočil, da so do 25. februarja prekinili mirovna pogajanja o Siriji v Ženevi. De Mistura je poudaril, da gre le za "začasen premor" in ne za "konec ali propad pogovorov".