Slovenija

Pogojna za pogrebnika

Janja Ambrožič
4. 2. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pokopi brez žar in neupravičeno prekopavanje grobov so belokranjskega pogrebnika Boštjana Maleriča pripeljali do pogojne obsodbe in prepovedi opravljanja dejavnosti za tri leta.

Dolenjski list
Na pokopališču v Vojni vasi so leta 2014 izkopali dva grobova in ugotovili, da v enem ni okrasne žare, v drugo žarno nišo pa je nekdo po pogrebu vstavil originalno žaro.

Črnomaljski okrajni sodnik Igor Fortun je včeraj Maleriča spoznal za krivega dveh kaznivih dejanj skrunitve posmrtnih ostankov ter treh kaznivih dejanj skrunitve grobov, za kar mu je izrekel pogojno kazen eno leto in pet mesecev zapora. Pogrebniku ne bo treba v keho, če se v treh letih po pravnomočnosti sodbe ne bo zapletel v nova kazniva dejanja.

Dolenjski list
Boštjan Malerič

Poleg tega mu je sodnik izrekel varnostni ukrep prepovedi opravljanja pokopališke in pogrebne dejavnosti za tri leta.

NIČ PODTAKNJENEGA

"V dokaznem postopku se je ugotovilo, da je bil obdolženi tisti, ki je vodil dejavnost, in z njegovo vednostjo so pokopali vse tri pokojnike, o katerih smo govorili. Pomisleki obrambe sami zase so možni, vendar če vse skupaj gledamo kot celoto, ne moremo reči, da bi mu bilo kaj podtaknjeno. Na Žalah imajo vodeni sistem izdaje žar, zato čas in datum, ki ju tam napišejo, ne moreta biti sporna," je po razglasitvi sodbe pojasnil sodnik.

Ker se to ne bi smelo zgoditi, a se je, se je Fortun odločil tudi za varnostni ukrep prepovedi opravljanja dejavnosti za tri leta.

VEČ NEPRAVILNOSTI

V dveh primerih so na belokranjskih pokopališčih leta 2013 pokopali le okrasni žari brez posmrtnih ostankov pokojnikov, v enem jo je pogrebnikova nekdanja partnerica Rozalija Gršič v mrliško vežico v Vojni vasi pripeljala nekaj ur po pogrebu, v drugem je sam Malerič posmrtne ostanke na Žalah dvignil dan po pogrebu. V postopku je bilo ugotovljeno, da so tri grobove neupravičeno odprli po pogrebih in vanje vstavili žare s posmrtnimi ostanki oziroma iz žarnih niš vzeli okrasni žari.

ja
Rozalija Gršič je povedala, da je žaro s pokojnikom pripeljala dve uri po pogrebu.

BIVŠA JE IMELA MOTIV

Na včerajšnji obravnavi Maleriča ni bilo, zastopal ga je njegov odvetnik Igor Smolej, ki je v zaključnih besedah izpostavil, da mora sodišče soditi na podlagi dejstev in ne govoric. "V konkretnem primeru ne obstaja noben materialni dokaz, da je očitana kazniva dejanja storil obdolženi."

Smolej je opozoril, da je imela v kritičnem času pogrebnikova nekdanja partnerica Rozalija Gršič, ki je zaslužna, da se je primer znašel na sodišču, enaka pooblastila kot Malerič, poleg tega je imela motiv, da bi ga izrinila iz posla. O tem je na sodišču govorila tudi zadnja priča Davor Malenšek (delal je v Maleričevem pogrebnem podjetju), ki je omenil, da gre pri vsem skupaj za njeno maščevanje.

Janja Ambrožič
Sodnik Igor Fortun je po izreku sodbe poudaril, da ni sledil medijskemu pritisku, temveč da je bil dokazni postopek tisti, ki je pokazal, da je Malerič res kriv.