Svet

V Kölnu začetek karnevala, varuje ga 2500 policistov

STA
4. 2. 2016, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na tisoče ljudi se je v nemškem Kölnu danes podalo na ulice ob začetku pisanega in živahnega karnevala, ki pa letos poteka pod strogimi varnostnimi pogoji, potem ko je na silvestrovo v tem mestu prišlo do množičnih napadov, tudi spolnih, na ženske. Za varnost ob karnevalu skrbi okoli 2500 policistov oz. trikrat več kot lani.

Reuters
Karnevalsko slavje bo nekakšen preizkus za kölnsko policijo, ki so jo doletele ostre kritike, da ni uspela preprečiti ali vsaj omejiti množičnih spolnih napadov in kraj na silvestrovo.

Policija je blizu kölnske katedrale vzpostavila še varno območje za ženske, ki jim grozijo spolni napadi. Tam so jim na voljo socialne delavke in psihologinje. Prav tako so pred začetkom karnevalskega rajanja poskrbeli za osvetlitev temnejših in nevarnejših predelov.

Karnevalsko slavje bo nekakšen preizkus za kölnsko policijo, ki so jo doletele ostre kritike, da ni uspela preprečiti ali vsaj omejiti množičnih spolnih napadov in kraj na silvestrovo. Za napadi naj bi sicer stali migranti in begunci severnoafriškega in arabskega porekla.

Tradicionalno petdnevno karnevalsko slavje se je danes sicer začelo s t. i. Weiberfastnacht, običajem, pri katerem ženske simbolično prevzamejo nadzor nad mestom. Karnevala v Kölnu se ponavadi udeleži več kot milijon ljudi.