Svet

Desničarski skrajneži napadli policiste v Kölnu, ti so jih umirili z vodnimi topovi in solzivcem

STA
9. 1. 2016, 15.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Policija v nemškem Kölnu je proti nasilnim skrajno desnim protestnikom, ki so policiste obmetavali s steklenicami in petardami, uporabila solzivec in vodni top. Vsi protestniki, tudi tisti mirni, so se morali po ukazu policije raziti. Prihajalo je do prerivanja, več ljudi je utrpelo lažje poškodbe.

Reuters
Policisti so protestnike razgnali z vodnim topom.

Največji shod privržencev Pegide na zahodu Nemčiji.

Policija je bila vseskozi v visoki pripravljenosti in se je bala izgredov, ki so se tudi pripetili.

Med protestniki so bili številni privrženci Pegide, ki so v Köln pripotovali z vlaki iz Porurja. Opremljeni so bili z nemškimi zastavami ter napisi, kot sta "Rapefugees not welcome" (begunci-posiljevalci niso dobrodošli) in "Nemčija je preživela vojno, kugo in kolero, ali bo Merklovo?". Vzklikali so "Merklova ven", na kar so njihovi nasprotniki odgovarjali z "Nacisti ven".

Pegida, ki sicer izvira iz Dresdna, a ima svojo vejo tudi v Severnem Porenju-Vestfaliji, je za danes pozvala k protestom pod geslom "Pegida ščiti!". Nemce naj bi namreč to gibanje "ščitilo" pred islamom in priseljenci ter posledično dogodki, kakršni so v Kölnu potekali za silvestrovo.

Že pred protesti skrajne desnice in protidemonstracijami se je danes okoli poldneva pred kölnsko katedralo zbralo kakih 500 žensk, ki so s precej hrupa - med drugim s piščalkami in lonci - izrazile svojo jezo zaradi spolnega nasilja. Nosile so napise, kot sta "Ne pomeni ne!" in "Zaščitimo ženske in otroke!".