Svet

Razkriti pogovori Tonya Blaira in Billa Clintona

G.G.
9. 1. 2016, 13.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Časnik New York Times je objavil prepise telefonskih pogovorov, ki sta jih v drugi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja imela ameriški predsednik Bill Clinton in britanski premier Tony Blair.

Reuters
Tony Blair in Bill Clinton sta bila vedno dobra prijatelja.

V seriji prijateljskih pogovorov sta se Clinton in Blair dotaknila različnih tem. Presenečena sta kramljala o smrti princese Diane, se šalila o Billovi aferi s pripravnico Monico Lewinsky, glede resnejših tem pa sta razpravljala o nemirih na Balkanu in še posebej o vojni na Kosovu leta 1999.

Clinton je med drugim srbskega voditelja Slobodana Miloševića primerjal z iraškim predsednikom Sadamom Huseinom, a je zavrgel možnost, da bi Miloševića likvidirali. Takratni prvi mož ZDA je bil med Natovim bombardiranjem Srbije odprt za sklenitev sporazuma, ki bo Miloševiću omogočil, da ostane na oblasti. Obenem pa je bil Clinton skeptičen do napotitve kopenske vojske na Kosovo, saj se je bal, da bi to le še poslabšalo odnose z Moskvo.

In kaj je Bill dejal o Vladimirju Putinu, vzpenjajoči zvezdi ruske politike? Menil je, da zelo pameten in da ima ogromne možnosti za uspešno politično kariero.

V celoti si lahko prepise pogovorov preberete TUKAJ.