Svet

VIDEO: Strelec na policista ni pri zdravi pameti

STA/G.G.
9. 1. 2016, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mati 30-letnega Edwarda Archerja, ki je v četrtek streljal na policista v Philadelphii in po aretaciji prisegal zvestobo Islamski državi (IS), pravi, da njen sin že nekaj let ni pri zdravi pameti in sliši glasove. Bil naj bi predan musliman, vendar v mošejah Philadelphie zanj še niso slišali.

YouTube
Večkrat je ustrelil, a na srečo policista le ranil.

Archer je v četrtek pristopil k parkiranemu policijskemu vozilu in začel streljati s pištolo, ki je bila leta 2013 ukradena neimenovanemu policistu. 33-letnega policista Jessieja Hartneta je večkrat zadel v roko, vendar ga je le ranil. Policist je stopil iz vozila in začel streljati nazaj, Archer se je pognal v beg, a so ga Hartnetovi kolegi ujeli. Po aretaciji je Archer povedal, da sledi bogu in prisega zvestobo IS, zato je storil, kar je storil.

Njegova mama Valerie Holliday je kasneje lokalnim medijem povedala, da je njen sin predan musliman, ki pa je zadnje čase slišal glasove v glavi in je imel občutek, da ga policija preganja. To sicer ni bilo le zaradi skrivnostnih glasov v glavi, saj je bil večkrat aretiran. Leta 2012 so ga prijeli zaradi napada, v ponedeljek pa naj bi bil znova obsojen zaradi prometnih prekrškov in ponarejanja. V mošejah Philadelphie ga ne poznajo.

Vse skupaj nima nič z nauki islama

Župan Philadelphie Jim Kenney je poudaril, da gre za kriminalca, ki je z ukradeno pištolo hotel ubiti policista, in da vse skupaj nima nič z nauki islama. Zvezna policija FBI sicer preiskuje informacije, da je Archer leta 2011 potoval v Savdsko Arabijo, naslednje leto pa v Egipt.