Svet

Republika srbska praznuje

STA
9. 1. 2016, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kljub odločitvi ustavnega sodišča BiH, da dan entitete Republike srbske ni v skladu z ustavo Bosne in Hercegovine, srbska entiteta danes s številnimi praznovanji v Banja Luki in ostalih mestih obeležuje svoj praznik. Praznovanj se udeležuje tudi srbski premier Aleksandar Vučić.

Twitter

Verskemu obredu, ki ga je vodil srbski patriarh Irinej, je sledila svečana akademija, ki se je je udeležil tudi srbski premier. Pred tem se je Vučić, s katerim je v Banja Luko prišlo tudi nekaj ministrov njegove vlade, sestal s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom.

Vučićev obisk številni Bošnjaki razumejo kot provokacijo. A EU v srbskem premierju vidi pomembnega sogovornika in Vučić je tudi pred obiskom v Banja Luki ponovil, da Srbija ne ogroža integritete BiH.

Odločitev o neustavnosti praznika je ustavno sodišče BiH sprejelo novembra, potem ko je bošnjaški član predsedstva BiH Bakir Izetbegović vložil zahtevo za oceno ustavnosti.

Sodišče je odločilo, da Republika srbska dneva entitete ne more praznovati 9. januarja, saj se s tem dnem Hrvatje in Bošnjaki ne morejo poistovetiti. Nov datum morajo določiti v šestih mesecih od sprejetja odločitve. To odločitev so v Banja Luki zavrnili.

9. januarja 1992, še pred izbruhom vojne, so Srbi ustanovili svojo entiteto v BiH. Številni Hrvatje in Bošnjaki tega dne razumljivo nimajo v najlepšem spominu.