Svet

Vodja policije v Kölnu razrešen svojih dolžnosti

STA
8. 1. 2016, 17.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po silvestrskem dogajanju na trgu pred železniško postajo v nemškem Kölnu se kritike na račun tamkajšnje policije z dneva v dan krepijo in so očitno terjale prvo žrtev - predsednika kölnske policije Wolfganga Albersa, ki je po novem začasno upokojen. Novice uradno sicer še niso objavili, a o njej poročajo bolj ali manj vsi večji nemški mediji.

Wikipedia
Wolfgang Albers

Zahteve po odstavitvi Albersa so postajale vse glasnejše, nazadnje se je od njega distancirala tudi kölnska županja Henriette Reker, ki je sicer tudi sama tarča kritik.

Novico o tem, da je začasno razrešen svojih dolžnosti, je danes prvi razkril kölnski časnik Kölner Stadt-Anzeiger, deželno notranje ministrstvo pa je za zvečer napovedala novinarsko konferenco. Notranji minister Severnega Porenja-Vestfalije Ralf Jäger naj bi sicer odločitev utemeljil s tem, da je treba povrniti zaupanje javnosti v sposobnost kölnske policije.

Vodji policije v četrtem največjem nemškem mestu med drugim očitajo, da javnosti z napadi na silvestrovo namerno ni pravočasno seznanil ter je prikrival informacije o tujem poreklu osumljencev in dejstvu, da so med njimi prosilci za azil.

Na omenjenem kölnskem trgu je na silvestrovo potekala velika zabava. Ob tem se je zbralo kakih tisoč moških severnoafriškega in arabskega videza, ki so se razdelili v manjše skupine. Te so nato spolno nadlegovale, napadale in ropale ženske.

Število kazenskih prijav je danes že preseglo 170, v kar dveh tretjinah primerov naj bi šlo za spolne napade. Podobno, a v manjših razsežnostih se je na silvestrovo dogajalo tudi v Hamburgu in Stuttgartu, pa tudi nekaterih drugih evropskih državah.

Ravnanje kölnske policije - ki naj bi bila povsem nepripravljena in nemočna, hkrati pa naj bi se bala krivdo pripisati pribežnikom, da ji ne bi očitali politične nekorektnosti - je tarča kritik z vseh strani, med drugim tudi s strani nemškega notranjega ministra Thomas de Maiziera.

Policija je v zvezi s spolnimi napadi danes aretirala še dva osumljenca, stara 16 in 23 let ter iz Maroka in Tunizije. Kot je poročal radio WDR, je pri njiju našla mobilni telefon z video posnetki napadov in nadlegovanja žensk, imela pa naj bi tudi kos papirja z arabsko-nemškimi prevodi fraz, kot so "lepe prsi", "ubil te bom" in "želim seksati s teboj".

A kot zdaj poročajo nemški mediji, so osumljenca medtem že izpustili, domnevno zaradi pomanjkanja dokazov proti njima.