Slovenija

Zaostritev stavke policistov še v zraku - "kolone bodo"

STA
8. 1. 2016, 16.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Oba policijska sindikata sta se danes sestala tudi z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, kjer sta prejela gradivo z zahtevanimi izračuni oz. simulacijami glede odprave plačnih anomalij. Po preučitvi bosta pripravila odgovor ter se odločila o nadaljnjih stavkovnih aktivnostih, so sindikalisti povedali po sestanku.

STA
"Policijska" sindikalista Radivoj Uroševič (levo) in Zoran Petrovič

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je po sestanku za medije povedal, da se je policijski stavkovni odbor najprej sestal z vodstvom policije, kjer so analizirali in ugotavljali težave, s katerimi so se srečevali v dosedanjem poteku stavkovnih aktivnosti.

Na sestanku pri ministrici so prejeli tudi vladni predlog z zahtevanimi izračuni oz. simulacijami glede odprave plačnih anomalij. "Dogovorjeni smo, da bomo v krajšem času, kot je vlada pripravljala to gradivo, tudi mi na to odgovorili," je dejal Uroševič.

Na vprašanje, kaj to pomeni za nadaljnje stavkovne aktivnosti, pa je predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič povedal, da "stavka poteka tako, kot do zdaj in nobenih razlogov ni, da bi stavko zamrznili".

Kot je dejal, je treba prejeto gradivo najprej preučiti. Že bežen pogled na izračun in povprečje plač pa po njegovih navedbah kaže, da je ministrstvo za javno upravo zavajalo tako javnost kot vlado s povprečjem plač na 5. tarifni skupini, ki je precej nižje, kot je navajalo.

"Vztrajali bomo pri celostni prenovi plačnega in kariernega sistema, dokler ne dosežemo cilja," je jasen Petrovič.

Glede morebitne zaostritve stavke konec tedna pa je dejal, da bodo policisti tako kot vedno naloge izvajali strokovno, zakonito in temeljito. Glede napovedane zaostritve stavke in povečanega nadzora na mejah pa sta sindikalista izjavila le to, da na mejah "kolone bodo".

Petrovič je ob tem poudaril, da so v zadnjem tednu zabeležili dva incidenta, kjer so migranti bili nasilni. "Stvari preverjamo, s tem smo seznanili tudi vodstvo ministrstva, in pričakujemo, da se bodo vzpostavile varne delovne razmere pri obravnavanju migrantov na južni meji," je dodal Petrovič.