Svet

Vse več nasilja med mladostniki

uk
8. 1. 2016, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mahir Rakovac (14) iz Sarajeva je pred kratkim napravil samomor zaradi nenehnega nasilja, ki so ga nad njim izvajali sošolci in vrstniki.

Facebook
Nasilje nad otroci

Mahir ni več zdržal nenehnega nasilja in je skočil z osmega nadstropja zgradbe, v kateri je živel z družino. Smrt štirinajstletnika pa je le vrh ledene gore, poročajo bosanski mediji. Nasilje med mladoletniki v Bosni in Hercegovini naj bi strmo naraščalo.

MLADOLETNI KRIMINALCI

Mediji poročajo, da so policisti v prvih devetih mesecih leta 2015 v sarajevskem okrožju obravnavali 104 kazniva dejanja, ki so jih zagrešile mladoletne osebe. In večina od njih je bila mlajša od 16 let. Vsa kazniva dejanja je povzročilo 55 mladoletnikov. Policija je tudi sporočila, da je na tem območju vsako leto prijavljenih 200 novih mladoletnih oseb zaradi nasilja in/ali kriminala. Poleg tega je čedalje več prijav zaradi spolnega nasilja med mladoletnimi.

GROZLJIVO NASILJE

Starši nesrečnega Mahirja so se zaradi vsega navedenega odločili, da o sinovi smrti javno spregovorijo, saj so podobne zgodbe prepogosto zamolčane.

Brutalno mučenje so nekateri učenci celo posneli s telefonom. 

Očim Dubravko Lovrenović in Mahirjeva mati Alisa Mahmutović, oba sta profesorja, sta svojega sina vpisala v privatno šolo Ilidži, ki jo financirajo iz Turčije, večina učiteljev pa prihaja prav iz te države. Mahir je v šolo hodil dve leti, sredi leta 2015 pa sta ga starša iz šole izpisala, a je bilo že prepozno. Starša sta povedala, da so dečka v razredu sovrstniki večkrat posilili. »Bilo je grozljivo,« je povedal dečkov očim, »njega in še enega dečka so privezali za radiator, ju silili, da se poljubljata, nato pa ju posilili s kuhinjskim valjarjem.« Brutalno mučenje so nekateri učenci celo posneli s telefonom.

Facebook
Nesrečni Mahir ni zdržal pritiska in se je vrgel s stolpnice.

Vodstvo šole je o dogodku dalo samo kratko izjavo, da o vsem skupaj niso vedeli ničesar in da se jim zaradi nasilja ni nihče pritožil. Na dodatna novinarska vprašanja se niso odzivali. Starša sta poudarila, da so vodilni na šoli vedeli, kaj se dogaja, a preprosto niso želeli ukrepati.