Svet

Napadalec na policijsko postajo v Parizu je Tunizijec

STA
8. 1. 2016, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoski preiskovalci so danes nadaljevali z identifikacijo moškega, ki je bil v četrtek med poskusom napada policijske postaje v Parizu ustreljen in ubit. Kljub prvotnim informacijam, da naj bi šlo za 20-letnega Maročana, so preiskovalci danes sporočili, da gre za Tunizijca, a drugih podatkov niso razkrili.

Twitter
Skušal je napasti policista na recepciji policijske postaje, a ga je policija ustrelila in ubila.

Moški je v četrtek napadel policijsko postajo z nožem in nečim, kar je bilo videti kot pas z eksplozivom, a so preiskovalci kasneje ugotovili, da je bil pas lažen. Ob približevanju postaji v večetnični soseski so priče moškega slišale, kako je zavpil Alahu Akbar oz. Bog je velik.

Skušal je napasti policista na recepciji policijske postaje, a ga je policija ustrelila in ubila. Do dogodka je prišlo natančno leto dni po napadih na satirični časopis Charlie Hebdo in judovski supermarket v Parizu, ki sta terjala skupaj 17 mrtvih.

Glede na prstne odtise ga je policija sprva identificirala kot Sallaha Alija, rojenega 1995 v Casablanci v Maroku. Alija je policija obravnavala leta 2013 zaradi kraje na jugu Francije in mu takrat tudi odvzela prstne odtise.

A tožilec Francois Molins je danes sporočil, da njegova identiteta "sploh ni tako gotova", glede na to, da leta 2013 pri sebi ni imel nobenih dokumentov.

IS je pozvala svoje podpornike, da izvajajo naključne napade v Franciji in drugih evropskih državah.

"Identiteta (ki jo je mladenič izkazal leta 2013) nasprotuje na roko napisani zabeležki, ki smo jo našli v njegovi obleki," je pojasnil Molins. "Obveščevalne službe ga pod tem imenom ne poznajo," je dodal.

Na kosu papirja oziroma v zabeležki, ki je vsebovala tudi ročno narisano zastavo Islamske države, je bilo navedeno drugo ime, ki ga Molins ni razkril. Je pa pojasnil, da naj bi bil po nacionalnosti Tunizijec in ne Maročan.

Molins je tudi povedal, da je imel mladenič pri sebi mobilni telefon z nemško SIM kartico. Francoski mediji so poročali, da naj bi bilo na telefonu več sporočil v arabščini, od tega pa naj bi jih bilo nekaj poslanih iz Nemčije.

Glede napada je vir blizu preiskave povedal, da je moški nož potegnil iz notranjega žepa plašča, medtem ko je tekel proti policistu. Ni "se zmenil za opozorila in policija je streljala". Pod plaščem je nosil tudi pas, v katerem pa ni bilo eksploziva, je še povedal vir.

IS je pozvala svoje podpornike, da izvajajo naključne napade v Franciji in drugih evropskih državah.

Vir blizu preiskave je tudi pojasnil, da je četrtkov napadalec - glede na dokumente, ki so jih našli pri njem - obljubil zvestobo vodji IS, Abu Bakr al Baghdadiju. Obenem je napad označil kot maščevanje za francosko bombardiranje v Siriji.